W PAŹDZIERNIKU NAJWIĘKSZYM POWODZENIEM CIESZYŁ SIĘ PRZEPIS NA MUFFINKI Z DYNIĄ I CZEKOLADĄ. WIECIE CO DOBRE;)
Babka wyszła mi baaardzo puszysta:) tylko polewa miała być ciemno-biała, a wyszła taka nijaka;)
Przepis zdecydowanie wart polecenia.
Składniki:
- 1 szklanka cukru;
- 2 szklanka mąki tortowej;
- 5 jajek;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 4 łyżki majonezu;
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżka kakao;
- 1 opakowanie kisielu cytrynowego;
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukry, żółtka i majonez, ciągle ubijając. Przesiane mąki z proszkiem delikatnie wmieszać w masę. Do drugiej miski przelać 1/3 masy, wsypać kakao i wymieszać. Do drugiej masy wsypać kisiel, wymieszać. Blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać do blaszki połowę białej masy, na to całą ciemną masę i na górę resztę białej masy. Piec 40 minut w temperaturze 180 st. C.
A teraz mam do Was małą prośbę:)
Zapraszam do głosowania na moje zdjęcie w konkursie:)
Wystarczy kliknąć w poniższy link, znaleźć moje zdjęcie i kliknąć przy nim 'lubię to'.
Liczę na Was i z góry dziękuję!:)
fecobook/KONKURS(klik)
Wystarczy kliknąć w poniższy link, znaleźć moje zdjęcie i kliknąć przy nim 'lubię to'.
Liczę na Was i z góry dziękuję!:)
fecobook/KONKURS(klik)
Jakoś nie mogę się przekonać do ciasta z majonezem... Ale Twoja babeczka wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńJak spróbujesz to na pewno zasmakuje;) Pozdrawiam:)
UsuńZ majonezem myslalam -ale upieklam, wyszlo cudne, smaczne ciasto. Piekne polaczenie z kisielem. Dziekuje, bede piec i przekaze potomkom.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!:) Pozdrawiam cieplutko:)
Usuń