Nie miałam za dużo czasu na pieczenie, więc postanowiłam zrobić coś na szybko. I padło na francuskie rogaliki:) Po godzinie siedziałam już w książkach z kawą i ciepłymi rogalikami:)
Najlepsze były te z orzechami laskowymi. A czekoladowe nadzienie zrobiło się pysznie kruche:)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego;
- nutella;
- orzechy (w całości i pokruszone);
- jajko.
Wykonanie:
Ciasto francuskie kroimy w trójkąciki. Przy jednym z boków kładziemy łyżeczkę nutelli oraz orzecha. Zwijamy jak rogalik i układamy na blasze. Jajko roztrzepujemy i smarujemy rogaliki. Posypujemy pokruszonymi orzechami i pieczemy w 180 st. C. do zarumienienia (ok. 15 minut).
Zrobiłam jeszcze rogaliki w wersji na słono, czyli z parówkami:)
Uwielbiam je:)
Zapraszam do wzięcia udziału w mojej akcji:
Fajny przepis! Muszę go zapamiętać i wypróbować przy najbliższej okazji:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, bo są naprawdę smaczne:)
UsuńPozdrawiam!:)
Często robię rogaliki z gotowego ciasta francuskiego, właśnie tak "na szybko" ale przyznaję, że z czekoladą jeszcze nie próbowałam. Wyglądają bardzo apetycznie, no i ten orzeszek ;-) Dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńo tak, ciasto francuskie sprawdza się zawsze i ze wszystkim;)
OdpowiedzUsuń:))
Usuńlubię takie rogaliki^^
OdpowiedzUsuńWitam, chciałabym dodać przepis do tej orzechowej aukcji ale nie bardzo wiem jak. Banner dodany:)podaje link:
OdpowiedzUsuńhttp://kuchennezapiski.blox.pl/2012/11/Orzechowczyki.html
proszę o akceptację:)
Żeby dodać przepis do akcji, skopiuj ten link:
Usuńhttp://www.durszlak.pl/akcje-kulinarne/w-orzechowym-raju
Po prawej stronie nad zasadami akcji jest przycisk 'dodaj wpis'. Dopiero wtedy będę mogła go zaakceptować, pozdrawiam;)
miodzio :)
OdpowiedzUsuń