Clafoutis to pyszne francuskie ciasto. Robiłam je pierwszy raz:) ciasto przygotowuje się tak jak na naleśniki i jest bardzo rzadkie. W pierwszym momencie pomyślałam, że zrobiłam coś źle, albo przepis nie jest dobry. Ale wylałam to rzadkie ciasto do naczynia, ułożyłam truskawki i upiekłam. Po dwudziestu minutach pieczenia ciasto bardzo mocno wyrosło, a po wyjęciu z piekarnika znów opadło. Jakie było moje zdziwienie, gdy spróbowałam ciasta:) smakowało jak ciasto budyniowe:) pyszne! Polecam:)
Składniki:
- 1 szklanka truskawek z kompotu;
- 100 g mąki;
- szczypta soli;
- 3 jajka;
- 1 żółtko;
- 6 łyżek cukru;
- starta skórka z cytryny;
- 150 ml mleka;
- 150 ml kremówki;
- 75 g masła.
Wykonanie:
Truskawki wyjąć z kompotu. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i posypać cukrem. Mąkę i sól wsypać do miski. Dodać jajka, żółtko, cukier i skórkę z cytryny. Ubić mikserem. Dodać mleko i śmietanę. Roztopić masło, przestudzić i dodać do ciasta (masło dość szybko stygnie). Ciasto wlać do naczynia, na to rozłożyć truskawki i piec 35-40 minut w temperaturze 160 st. C.
Inspiracja:
źródło zdjęcia: www.przetwory.com
Przepis bierze udział w akcji:
Bardzo ciekawy przepis. Dodaję go do konkursu!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować w słodkiej wersji! Aż mi ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam:)
Usuńserdecznie gratuluję wygranej w konkursie!
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo się cieszę!:)
Usuń