poniedziałek, 8 października 2012

Clafoutis z truskawkami



Clafoutis to pyszne francuskie ciasto. Robiłam je pierwszy raz:) ciasto przygotowuje się tak jak na naleśniki i jest bardzo rzadkie. W pierwszym momencie pomyślałam, że zrobiłam coś źle, albo przepis nie jest dobry. Ale wylałam to rzadkie ciasto do naczynia, ułożyłam truskawki i upiekłam. Po dwudziestu minutach pieczenia ciasto bardzo mocno wyrosło, a po wyjęciu z piekarnika znów opadło. Jakie było moje zdziwienie, gdy spróbowałam ciasta:) smakowało jak ciasto budyniowe:) pyszne! Polecam:)

Składniki:
  • 1 szklanka truskawek z kompotu;
  • 100 g mąki;
  • szczypta soli;
  • 3 jajka;
  • 1 żółtko;
  • 6 łyżek cukru;
  • starta skórka z cytryny;
  • 150 ml mleka;
  • 150 ml kremówki;
  • 75 g masła.
Wykonanie:
Truskawki wyjąć z kompotu. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i posypać cukrem. Mąkę i sól wsypać do miski. Dodać jajka, żółtko, cukier i skórkę z cytryny. Ubić mikserem. Dodać mleko i śmietanę. Roztopić masło, przestudzić i dodać do ciasta (masło dość szybko stygnie). Ciasto wlać do naczynia, na to rozłożyć truskawki i piec 35-40 minut w temperaturze 160 st. C.

Inspiracja:
źródło zdjęcia: www.przetwory.com

Przepis bierze udział w akcji:




I mój nowy nabytek:) cieszy bardziej niż nowy ciuch;) w tej książce jest mnóstwo, naprawdę mnóstwo przepisów na przeróżne muffinki:


5 komentarzy:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)