poniedziałek, 22 października 2012

Muffinki gruszkowe




Pyszne muffinki, chrupiące z wierzchu dzięki temu, że przed upieczeniem posypałam je kolorową posypką. Mięciutkie i słodziutkie w środku. Nie brzmi pysznie?:)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki;
  • 2/3 szklanki cukru;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 szklanka mleka;
  • 2/3 szklanki oleju;
  • 1 jajko;
  • 2 średnie gruszki (mogą być z kompotu).
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać olej, jajko i mleko. W drugiej przesianą mąkę z proszkiem oraz cukier. Połączyć dwie masy i dodać pokrojone w kosteczkę gruszki. Nakładać do foremek. Można posypać posypką lub zwykłym cukrem. Piec przez 20 minut w temperaturze 170 st. C.

15 komentarzy:

  1. z gruszką jeszcze nie próbowałam :) Twoje muffiny sa pięknie kolorowe

    OdpowiedzUsuń
  2. ej pięknie wyglądają :) nie tak pięknie jak te https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151115433986868set=pb.289720546867.-2207520000.1351175466&type=3&theater , ale rozumiem, że musiałaś rozmontować gruszki :) w ogóle to moje ulubione ostatnio owoce i chyba nawet spróbuję zrobić takie babaeczki, choć kulinarnie to jestem trochę noga :>

    OdpowiedzUsuń
  3. narobilas mi ochoty na takie babeczki, pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki właśnie miałam zamiar;)
      Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny!:)

      Usuń
  4. Pyszności. Gruszkowe jak najbardziej!! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ wspaniały wybór, wszystkie piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na ile sztuk to proporcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jakiej wielkości są foremki:) ale mi wyszło koło dwudziestu muffinek:)

      Usuń
  7. bardzo dobry przepis - proste i smaczne, dodałam tylko cynamonu do gruszek. Nawet mi pięknie wyrosły:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)