PĘKŁ JUŻ PIERWSZY TYSIĄC WYŚWIETLEŃ STRON:) DZIĘKUJĘ!:)
PODSUMOWUJĄC MIESIĄC WRZESIEŃ, TO NAJWIĘKSZYM ZAINTERESOWANIEM CIESZYŁ SIĘ PRZEPIS NA CIASTO Z MIKROFALÓWKI W 5 MINUT.
Kojarzycie ciasteczka baletki? Dwa biszkopciki przełożone dżemem i posypane makiem:) Jeśli tak jak ja uwielbicie te ciasteczka, to to ciasto na pewno Wam zasmakuje:)
Składniki:
CIASTO:
- 5 jajek;
- 15 dag cukru pudru;
- 12 dag mąki pszennej;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia;
- 20 dag suchego maku.
PONCZ:
- pół szklanki wody;
- sok z połówki cytryny.
PONADTO:
- dżem (u mnie konfitura z czarnej porzeczki).
Wykonanie:
CIASTO: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać cukier puder, żółtka, mąki wymieszane z proszkiem i mak. Wylać do foremki keksowej i piec w 180 st. C. przez 50 minut.
PONCZ: Wymieszać wodę z sokiem.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta przekroić je kilkakrotnie. Każdy blat nasączyć ponczem i przełożyć dżemem. Na końcu posypać cukrem pudrem.
Inspiracja:
źródło zdjęcia:www.przetwory.com
Przepis bierze udział w akcji:
Super pomysł, pamiętam te ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Moje ulubione ciacha w gigantycznej wersji, ale super pomysł! :D
OdpowiedzUsuńTakie cisto zrobię w niedalekiej przyszłości:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, tym bardziej, że to mój autorski przepis;)
Usuń:)gratuluję Ci bardzo:)
Usuń