środa, 10 października 2012

Ciasto a'la ciasteczka baletki z makiem

PĘKŁ JUŻ PIERWSZY TYSIĄC WYŚWIETLEŃ STRON:) DZIĘKUJĘ!:)
PODSUMOWUJĄC MIESIĄC WRZESIEŃ, TO NAJWIĘKSZYM ZAINTERESOWANIEM CIESZYŁ SIĘ PRZEPIS NA CIASTO Z MIKROFALÓWKI W 5 MINUT.




Kojarzycie ciasteczka baletki? Dwa biszkopciki przełożone dżemem i posypane makiem:) Jeśli tak jak ja uwielbicie te ciasteczka, to to ciasto na pewno Wam zasmakuje:)

Składniki:

CIASTO:
  • 5 jajek;
  • 15 dag cukru pudru;
  • 12 dag mąki pszennej;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 20 dag suchego maku.
PONCZ:
  • pół szklanki wody;
  • sok z połówki cytryny.
PONADTO:
  • dżem (u mnie konfitura z czarnej porzeczki).
Wykonanie:
CIASTO: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać cukier puder, żółtka, mąki wymieszane z proszkiem i mak. Wylać do foremki keksowej i piec w 180 st. C. przez 50 minut.
PONCZ: Wymieszać wodę z sokiem.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta przekroić je kilkakrotnie. Każdy blat nasączyć ponczem i przełożyć dżemem. Na końcu posypać cukrem pudrem.

Inspiracja:
źródło zdjęcia:www.przetwory.com


Przepis bierze udział w akcji:

5 komentarzy:

  1. Super pomysł, pamiętam te ciasteczka :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione ciacha w gigantycznej wersji, ale super pomysł! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie cisto zrobię w niedalekiej przyszłości:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, tym bardziej, że to mój autorski przepis;)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)