Mój ulubiony sernik na zimno! Pojawia się on u mnie bardzo rzadko niestety. A to z tego względu, że do najtańszych nie należy. Jednak raz na jakiś czas pozwalam sobie na odrobinę szaleństwa :D
Odróżnia się on od innych serników swoim SPODEM. Nutellowym :) jest nieziemski, musicie spróbować!
Składniki:
NUTELLOWY SPÓD:
- 300 g sucharów;
- 500 g nutelli.
MASA SEROWA:
- 1/2 litra śmietany 36%;
- 800 g serków homogenizowanych;
- 2 łyżki żelatyny.
PONADTO:
- owoce;
- 2 galaretki.
Wykonanie:
SPÓD: Suchary bardzo drobno rozkruszyć (ja zmieliłam w maszynce). Dodać nutellę i dobrze wymieszać. Całość wyłożyć na spód blaszki i wstawić do lodówki.
MASA SEROWA: Śmietanę ubić, dodać serki i zmiksować do połączenia. Następnie dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach wody żelatynę. Wymieszać i wylać na nutellowy spód. Włożyć do lodówki. Gdy masa serowa stężeje, posypać ją owocami (ja użyłam truskawek). Galaretki zrobić według przepisu na opakowaniu. Tężejącą wylać na ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
A tak wygląda nutellowy spód w całości:
<3
Ale mi ochoty narobiłaś na taki serniczek :) Pychotka!
OdpowiedzUsuńAle pyszności, mniam!
OdpowiedzUsuńTen nutellowy spód mnie zachwycił! Koniecznie muszę spróbować upiec takie cudo :D
OdpowiedzUsuńTaki serniczek to wcinam bez zastanowienia!
OdpowiedzUsuńspód z nutelli i już nic więcej mi nie trzeba ^^ :D
OdpowiedzUsuńświetny pomysł z tym spodem:) a zapas nutelli mam duży:) nie ma to jak szybkie ciasta na zimno:)
OdpowiedzUsuńNa takim spodzie musiał smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńO Matko : O Nutellowy spód ?! Nie ma chyba nikogo kto nutelli nie lubi ; p ale o serniku na nutellowym spodzie pierwsze słysze. Koniecznie i na pewno spróbuje tego u siebie, ale to po wypłacie : D
OdpowiedzUsuńijjjjjja, ale mam teraz smaka
OdpowiedzUsuńsucharów nie mielimy na pył, ale gnieciemy np. wałkiem, tak żeby zostały małe okruszki, spód jest o wiele lepszy w smaku, polecam
OdpowiedzUsuńPo zmieleniu w maszynce zostają większe kawałki okruszków :)
Usuń