środa, 20 listopada 2013

Migdałowa tarta z serem ricotta



Sernikowo się ostatnio zrobiło na blogu, prawda? :) Obiecuję, że następny przepis już nie będzie miał nic wspólnego z sernikiem:)
Mam dla Was obłędnie migdałową tartę z pysznym, twarożkowym serkiem ricotta. Po prostu nie może nie smakować - spróbujcie!

Składniki:
KRUCHY SPÓD:
  • 200 g mąki;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 50 g cukru;
  • 1/3 kostki margaryny;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki zimnej wody.
NADZIENIE:
  • 250 g sera ricotta;
  • 150 g cukru pudru;
  • 1 jajko;
  • 1 żółtko;
  • 50 g płatków migdałów.
Wykonanie:
KRUCHY SPÓD: Mąkę przesiać z proszkiem. Wymieszać z cukrem, dodać margarynę pokrojoną w kawałki, jajko i wodę. Całość zagniatać dokładnie. Wyrobione ciasto uformować w kulę i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki tarty.
NADZIENIE: Ser ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać jajko i żółtko. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać migdały i wymieszać łyżką. Nadzienie wylać na spód z ciasta. Całość piec 40 minut w 175 st. C przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika (wykorzystując np. drewnianą łyżkę).

Przepis bierze udział w akcji:


5 komentarzy:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)