Ładnie prezentujący się jabłecznik pod kruchutkimi bezikami :)
Najlepszy oczywiście na drugi dzień.
Bez zbędnego przedłużania, zapraszam po przepis ;)
Składniki:
SPÓD:
- 250 g margaryny;
- 4 żółtka;
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 łyżeczki cukru pudru.
MUS JABŁKOWY:
- litrowy słoik dżemu z jabłek;
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej.
lub:
- 1 i 1/2 kg jabłek;
- 4 łyżki cukru;
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej.
CYTRYNOWE BEZIKI:
- 4 białka;
- 1 szklanka cukru pudru;
- 1 kisiel cytrynowy;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
PONADTO:
- 3 łyżki bułki tartej.
Wykonanie:
SPÓD: Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem i cukrem. Dodać pokrojoną w kosteczkę margarynę i posiekać nożem. Na końcu dodać żółtka i całość dobrze zagnieść. Wyrobione ciasto wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyłożyć ciastem blaszkę. Ciasto ponakłuwać widelcem i posypać równomiernie bułką tartą. Odstawić.
MUS JABŁKOWY: Gotowy mus jabłkowy wymieszać z mąką ziemniaczaną i wylać na spód. Jeśli nie masz gotowego musu, podaną ilość jabłek obierz, pokrój i rozgotuj, dodając niewielką ilość wody. Do musu dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Ciepły mus wylej na spód. Całość piec 15 minut w 170 st. C.
CYTRYNOWE BEZIKI: Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier, później kisiel, sok i mąkę. Dobrze zmiksować. Masę wyłożyć na mus jabłkowy (można rozsmarować, ale można też powyciskać beziki szprycą). Całość piec jeszcze godzinę w 100 st. C. Pod koniec pieczenia można lekko podwyższyć temperaturę, żeby beziki się odrobinę zarumieniły. Studzić w uchylonym piekarniku.
Źródło
Źródło
Ślicznie ta beza wyszła! :)
OdpowiedzUsuńSmakuje pewnie pysznie, a efekt wizualny robi ogromne wrażenie! :)
OdpowiedzUsuńTym przepisem skradłaś uczucie mojego męża. On Kocha szarlotki z bezą. Pójdzie za taką na koniec świata :)
OdpowiedzUsuńWygląda uroczo :)
OdpowiedzUsuńCudowne te beziki!
OdpowiedzUsuń