poniedziałek, 16 czerwca 2014

Jabłecznik pod cytrynowymi bezikami






Ładnie prezentujący się jabłecznik pod kruchutkimi bezikami :)
Najlepszy oczywiście na drugi dzień.
Bez zbędnego przedłużania, zapraszam po przepis ;)

Składniki:
SPÓD:
  • 250 g margaryny;
  • 4 żółtka;
  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 łyżeczki cukru pudru.
MUS JABŁKOWY:
  • litrowy słoik dżemu z jabłek;
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej.
lub:
  • 1 i 1/2 kg jabłek;
  • 4 łyżki cukru;
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej.
CYTRYNOWE BEZIKI:
  • 4 białka;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 1 kisiel cytrynowy;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
PONADTO:
  • 3 łyżki bułki tartej.
Wykonanie:
SPÓD: Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem i cukrem. Dodać pokrojoną w kosteczkę margarynę i posiekać nożem. Na końcu dodać żółtka i całość dobrze zagnieść. Wyrobione ciasto wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyłożyć ciastem blaszkę. Ciasto ponakłuwać widelcem i posypać równomiernie bułką tartą. Odstawić.
MUS JABŁKOWY: Gotowy mus jabłkowy wymieszać z mąką ziemniaczaną i wylać na spód. Jeśli nie masz gotowego musu, podaną ilość jabłek obierz, pokrój i rozgotuj, dodając niewielką ilość wody. Do musu dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Ciepły mus wylej na spód. Całość piec 15 minut w 170 st. C.
CYTRYNOWE BEZIKI: Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier, później kisiel, sok i mąkę. Dobrze zmiksować. Masę wyłożyć na mus jabłkowy (można rozsmarować, ale można też powyciskać beziki szprycą). Całość piec jeszcze godzinę w 100 st. C. Pod koniec pieczenia można lekko podwyższyć temperaturę, żeby beziki się odrobinę zarumieniły. Studzić w uchylonym piekarniku.

Źródło

5 komentarzy:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)