niedziela, 24 marca 2013

Piernikowe serce (piernik czekoladowy)






Za oknem zima na całego... zapraszam więc do mnie na cappuccino oraz pyszny piernik z kawałkami czekolady :)
Warto zanotować sobie ten przepis:)


Składniki:
PIERNIK:

  • 300 g mąki;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 150 g cukru;
  • 1/2 kostki margaryny;
  • 4 jajka;
  • 7 łyżek mleka;
  • 4 łyżki miodu;
  • 1 czubata łyżka kakao;
  • 2 czubate łyżki przyprawy do piernika;
  • 1/2 gorzkiej czekolady;
  • 1 mleczna czekolada.
POLEWA:
  • 1 gorzka czekolada;
  • 2 łyżki masła;
  • 1 łyżka mleka;
  • 2 łyżeczki cukru.
Wykonanie:
PIERNIK: Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Dodać przyprawę do piernika, odstawić na bok. W innej misce zmiksować miękką margarynę z cukrem. Cały czas miksując dodawać miód, jajka i mleko. Na końcu do masy stopniowo wsypywać masę mączną, miksując na niskich obrotach. Czekolady pokroić w kosteczki i dodać do masy. Zamieszać. Masę wylać do blaszki w kształcie serca lub do keksówki. Piec godzinę i 20 minut w 180 st. C. Gdy piernik ostygnie, zrobić polewę.
POLEWA: Wszystkie składniki rozpuścić razem w kąpieli wodnej, następnie wylać na ostudzony piernik.

1 komentarz:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)