piątek, 8 marca 2013

Jabłkowy wianek




Jabłkowy wianek został zrobiony z myślą o Dniu Kobiet:)
Wszystkim kobietom życzę spełnienia marzeń i zapraszam po najprostszy na świecie przepis:) Bo o to czasem chodzi, żeby nie siedzieć w kuchni godzinami, a stworzyć coś smacznego;)

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego;
  • słoiczek dżemu jabłkowego;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 2 łyżeczki cukru;
  • cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Ciasto francuskie posmarować cienką warstwą dżemu i posypać cynamonem oraz cukrem.
Bardzo luźno zwinąć ciasto wzdłuż krótszej krawędzi.


Następnie przeciąć ciasto wzdłuż, zostawiając parę centymetrów ciasta bez przecięcia.


Dwa końce ciasta przeplatać ze sobą.


Następnie złączyć dwa końce, tworząc wianek.


Piec 40 minut w 160 st. C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przepis bierze udział w akcjach:


9 komentarzy:

  1. fajny pomysł, podoba mi się :)) ciekawie to zaplotłaś :))
    Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za dodanie wpisu do mojej jabłuszkowej akcji,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. To zaplecenie ciasta francuskiego rzeczywiście daje ciekawy wizualnie efekt. Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smacznie wygląda:) bardzo lubię takie jabłkowe przysmaki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję bardzo wszystkim!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne! I smakuje zapewne tak dobrze jak wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejny przepis wypróbowany, bardzo prosty. Niestety za dużo nadzienia napakowałam do środka , więc wianek wyszedł zbyt mokry i przez to dłużej się piekł, tak czy siak zjadłam cały ze smakiem, Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)