niedziela, 10 marca 2013

Babka karmelowo-kawowa





Oto moja propozycja na tegoroczne Święta:) Pisząc ten post zajadam się tą babką - jest pyszna;) Ma ładny, karmelowy, złocisty kolor. Jest bardzo puszysta ale nie jest sucha. Będzie się ładnie prezentować na świątecznym stole. Nawet jakbym chciała, to nie znajdę minusów tego wypieku. Polecam:)

Chciałabym Was zachęcić do klikania 'lubię to' po prawej stronie bloga:) Dzięki temu będziecie na bieżąco z nowymi przepisami i nie tylko. Każda nowa obserwująca osoba daje mi zastrzyk motywacji do kolejnych wypieków:)
Pozdrawiam cieplutko!:)

Składniki:
BABKA:
  • 40 dag cukru;
  • 100 ml mleka;
  • 1/2 kostki masła;
  • 6 jajek;
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia;
  • 40 dag mąki;
  • 2 łyżeczki kakao;
  • czubata łyżka kawy rozpuszczalnej.
POLEWA KAWOWA:
  • 2 łyżki masła;
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej;
  • 2 łyżki cukru;
  • 1 łyżka kakao;
  • 1/4 szklanki mleka.
Wykonanie:
BABKA: 5 dag cukru wsypać do rondelka i skarmelizować. Dodać mleko. Uwaga na pianę! Mleko trzeba wlewać ostrożnie. W tym momencie karmel całkowicie zastygnie. Należy podgrzewać tak długo aż karmel się rozpuści w mleku. Odstawić do wystygnięcia. Kawę rozpuszczalną zalać wrzątkiem (100 ml) i odstawić. Masło utrzeć z resztą cukru. Stopniowo dodawać 3 jajka. Pozostałe 3 jajka należy rozdzielić (białka osobno, a żółtka wbić do masy maślanej). Białka ubić na sztywno. Do masy maślanej wsypać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać szpatułką. Powstałą masę podzielić na dwie równe połowy. Do jednej dodać karmelowe mleko, a do drugiej kawę oraz kakao. Ubite białka podzielić na połowy i dodać do mas. Zamieszać delikatnie. Do foremki na babkę wlać karmelową masę, a na nią kawową. Piec godzinę w 175 st. C. Na ostudzoną babkę wylać polewę.
POLEWA KAWOWA: Masło roztopić w rondelku. Dodać pozostałe składniki i mieszać aż do połączenia się wszystkich. Ciepłą polewę wylewamy na babkę. Można ustroić płatkami migdałowymi.

Przepis bierze udział w akcji:


10 komentarzy:

  1. Kawowe i karmelowe smaki to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękna i przepyszne smaki !

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam babki, za smak, za kształt, za zapach, za to, że są! Twoja jest piękna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przypomniałaś mi, że święta coraz bliżej;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolory ma faktycznie cudowne, ogromnie mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm, takiej jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)