Czyli ciasto bez pieczenia, z dużą ilością cukierków kukułek:)
Jest to propozycja deseru dla dorosłych, ze sporą ilością alkoholu. Ciasto jest również bardzo czekoladowe, co czyni je jeszcze smaczniejszym.
Bez zbędnych słów, zapraszam po przepis:)
Składniki:
KREM KUKUŁKOWY:
- 1 litr mleka;
- 300 g cukierków kukułek;
- 3 budynie czekoladowe;
- 1 budyń waniliowy;
- 200 g masła;
- 2 łyżki kakao;
- 100 ml wódki lub 50 ml spirytusu.
PONADTO:
- 500 g herbatników;
- 1 szklanka rodzynek;
- 100 ml wódki (lub po 50 ml spirytusu i wody).
Wykonanie:
Rodzynki wrzucić do słoiczka, zalać 100 ml wódki, zakręcić i odstawić na całą noc.
KREM KUKUŁKOWY: 1/2 litra mleka wlać do garnuszka. Do tego dodać kukułki i podgrzewać aż do rozpuszczenia się cukierków. W pozostałym mleku rozrobić budynie. Gdy kukułkowe mleko zacznie się gotować, wlać do niego budynie i energicznie mieszać. Gotować aż budyń zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło zmiksować z kakao. Dodawać po łyżce wystudzonego budyniu, cały czas miksując. Na końcu wlać 100 ml wódki i zmiksować do połączenia składników. Dużą blaszkę wyłożyć warstwą herbatników. Na to wyłożyć 1/3 kremu. Na krem wyłożyć następną warstwę herbatników i kolejną część kremu. Znów herbatniki i reszta kremu. Wierzch obsypujemy odsączonymi rodzynkami. Ciasto włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki.