Puszysty i rozpływający się w ustach serniczek:)
Trochę inny od tradycyjnego, gdyż przygotowany z serków homogenizowanych.
A na samym wierzchu moja ulubiona kruszonka (swoją drogą, znacie kogoś, kto nie lubi kruszonki? :D).
Składniki:
CZEKOLADOWY SPÓD:
- 1 kostka margaryny;
- 1/2 szklanki cukru;
- 3 żółtka;
- 1 jajko;
- 3 łyżki kakao;
- 3 szklanki mąki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
MASA SEROWA:
- 3 szklanki serka homogenizowanego waniliowego;
- 1/2 kostki margaryny;
- 3 jajka;
- 1/2 szklanki cukru;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- 2 opakowania cukru waniliowego.
KRUSZONKA:
- 1/2 kostki margaryny;
- 1 szklanka cukru;
- 1 szklanka mąki.
Wykonanie:
SPÓD: Margarynę utrzeć z cukrem. Następnie dodać żółtka oraz jajko. Pod koniec wsypać kakao oraz przesianą mąkę z proszkiem. Ucierać aż powstanie jednolita masa. Ciasto wylać na dużą blachę.
MASA: Oddzielić białka jaj od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki (razem z żółtkami) zmiksować razem. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę wylać na czekoladowy spód. Zrobić kruszonkę i posypać wierzch ciasta. Piec ok 50 minut w 175 st. C.
Przepis bierze udział w akcji: