piątek, 30 sierpnia 2013

Sernik z serków homogenizowanych





Puszysty i rozpływający się w ustach serniczek:)
Trochę inny od tradycyjnego, gdyż przygotowany z serków homogenizowanych.
A na samym wierzchu moja ulubiona kruszonka (swoją drogą, znacie kogoś, kto nie lubi kruszonki? :D).

Składniki:
CZEKOLADOWY SPÓD:
  • 1 kostka margaryny;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 3 żółtka;
  • 1 jajko;
  • 3 łyżki kakao;
  • 3 szklanki mąki;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
MASA SEROWA:
  • 3 szklanki serka homogenizowanego waniliowego;
  • 1/2 kostki margaryny;
  • 3 jajka;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 2 opakowania cukru waniliowego.
KRUSZONKA:
  • 1/2 kostki margaryny;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 szklanka mąki.
Wykonanie:
SPÓD: Margarynę utrzeć z cukrem. Następnie dodać żółtka oraz jajko. Pod koniec wsypać kakao oraz przesianą mąkę z proszkiem. Ucierać aż powstanie jednolita masa. Ciasto wylać na dużą blachę.
MASA: Oddzielić białka jaj od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki (razem z żółtkami) zmiksować razem. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę wylać na czekoladowy spód. Zrobić kruszonkę i posypać wierzch ciasta. Piec ok 50 minut w 175 st. C.

Przepis bierze udział w akcji:

czwartek, 29 sierpnia 2013

Tort truskawkowy



Najlepszy !!!
Nie za słodki, lekko kwaskowaty, z dużą ilością owoców - przepyszny:)
Zdjęcia wyjątkowo nieudane, gdyż dopiero w połowie urodzinowej 'imprezy' przypomniało mi się, że przecież jeszcze nie robiłam zdjęć (!!!).
Jak to zwykle bywa z ciastami z kremem - krem powoli tracił swą sztywną konsystencję, nawet z groszków spłynął kolor...
No ale nic, przecież MUSZĘ się z Wami podzielić tym przepisem, bo jest przepyszny:)
Chociaż zdjęcia za bardzo nie zachęcają, to uwierzcie mi na słowo i spróbujcie go w domu:)

Składniki:
BISZKOPT:
  • 6 jajek;
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru;
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej;
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
  • 0,5 litra śmietany kremówki;
  • 200 g białej czekolady.
KREM TRUSKAWKOWY:
  • szklanka zmiksowanych truskawek (świeżych lub rozmrożonych);
  • 250 g serka mascarpone;
  • 3 łyżki cukru pudru.
PONADTO:
  • pół słoiczka dżemu truskawkowego.
Wykonanie:
BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder i żółtka. Ubijać tak przez kilka minut. Na końcu dodać przesiane mąki z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do tortownicy i piec 30 minut w 170 st. C. Biszkopt wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Najlepiej na drugi dzień przekroić biszkopt dwa razy. Nasączyć każdą stronę blatu biszkoptowego sokiem owocowym.
KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia. Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wlać przestudzoną czekoladę.
KREM TRUSKAWKOWY: Wszystkie składniki włożyć do miski i miksować parę minut, aż masa będzie jednolita i kremowa.
TORT:
Nasączone blaty przekładać następująco:
1. BISZKOPT;
2. CIENKA WARSTWA DŻEMU;
3. 1/2 KREMU Z BIAŁEJ CZEKOLADY;
4. BISZKOPT:
5. KREM TRUSKAWKOWY;
6. BISZKOPT;
7. WIERZCH I BOKI PRZESMAROWAĆ KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY.
Udekorować dowolnie. Wstawić do lodówki.


środa, 28 sierpnia 2013

Stefanka





Dla mnie to ciasto to smak dzieciństwa:) Moja Mama często robiła stefankę, gdyż jest łatwa, niedroga i bardzo smaczna:)
Ja przepadam za tym ciastem i dlatego postanowiłam je zrobić sama.
Smakowało baardzo, dlatego z całą pewnością mogę Wam polecić ten dość stary już przepis, który pochodzi z naszego przepiśnika:)

Składniki:
  • 1 litr mleka;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 kostka margaryny;
  • 1 szklanka kaszy manny;
  • 3 łyżki kakao;
  • opakowanie cukru waniliowego;
  • 5 opakowań herbatników.
POLEWA:
  • 1/2 kostki masła;
  • 4 łyżki cukru pudru;
  • 2 łyżki kakao.
Wykonanie:
Dużą blachę wyłożyć herbatnikami. Do garnka wlać mleko, dodać margarynę, kakao i cukry, zagotować. Do gotującego się mleka pomału dosypywać kaszę, cały czas energicznie mieszając. Gdy masa zgęstnieje, wylać jeszcze gorącą na blachę. Na to ułożyć jeszcze jedną warstwę herbatników. Na wierzch wylać polewę czekoladową (wszystkie składniki razem roztopić w rondelku). Ciasto odstawić do wystygnięcia. Najlepsze jest na drugi dzień.

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Różowy tort muffinkowy





Różowy tort jest o smaku śmietankowym z owocową nutką.
Do jego wypieku będziecie potrzebować barwnika.
Wiem, że jest mało zwolenników dodawania do potraw barwników spożywczych. Ja jednak jestem zdania, że nie zaszkodzi zjedzenie raz na jakiś czas takiego kolorowego ciasta:)

Składniki:
BISZKOPT:
  • 6 jajek;
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru;
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej;
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
KREM:
  • 0,5 litra śmietany 36%;
  • 250 g serka mascarpone;
  • biała czekolada.
MUFFINKI:
  • 1 szklanka mąki;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1/2 szklanki mleka;
  • 1/3 szklanki oleju;
  • 1 jajko.
Wykonanie:
BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder i żółtka. Dodać odrobinę różowego barwnika. Ubijać tak przez kilka minut. Na końcu dodać przesiane mąki z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do tortownicy i piec 30 minut w 170 st. C. Biszkopt wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Najlepiej na drugi dzień przekroić biszkopt dwa razy. Nasączyć każdą stronę blatu biszkoptowego sokiem owocowym.
KREM: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia. Do miski wlać kremówkę oraz mascarpone. Ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wlać chłodną czekoladę i zmiksować do połączenia składników. Kremem przełożyć blaty oraz przesmarować górę i boki tortu. Można zostawić odrobinę kremu na ustrojenie muffinek.
MUFFINKI: W jednej misce połączyć suche składniki, a w drugiej mokre (oraz barwnik). Następnie obydwie masy połączyć ze sobą. Masę wykładać do foremek na babeczki (można np. do babeczki dodać łyżeczkę dżemu). Piec 20 minut w 180 st. C. Muffinkami przyozdobić tort. Dekorować dowolnie.
Ja ścięłam górę muffinek, rozdrobniłam ciasto i przyozdobiłam boki tortu.

środa, 21 sierpnia 2013

Rożki z dżemem




Ależ te rożki były smaczne:)
Kruche, nie za słodkie, lekko kwaskowate - takie jakie lubię.
Proste w wykonaniu - nie ma drożdży, a smakują równie dobrze:)
Ja użyłam dżemu jabłkowo-jagodowo-borówkowego:) Ważne jest, żeby użyć gęstego dżemu, aby nie było problemu ze sklejaniem rożków. Także w czasie pieczenia rzadki dżem po prostu zginie i będziecie mieć puste rożki. Jeśli nie macie takiego dżemu (a przeważnie te sklepowe są rzadkie), to marmolada również spisze się na medal:)
Z podanych składników wyszło naprawdę sporo rożków.

Składniki:
  • 1/2 kg mąki;
  • 1 i 1/2 kostki margaryny;
  • 3 żółtka;
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • marmolada lub dżem (musi być bardzo gęsty).
Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz dżemu) zagnieść razem. Jeśli będzie problem z połączeniem składników, to wystarczy dodać więcej gęstej śmietany. Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość 0,5 cm, następnie szklanką wykrawać krążki. Na krążki nakładać 1/2 łyżeczki dżemu i sklejać jak pierogi, z tym że lekko przyklepywać brzegi, żeby nie odstawały. Gotowe rożki najlepiej posmarować rozbełtanym jajkiem, żeby miały złocisty kolor po upieczeniu. Piec je 40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Lodowy sernik z nutellą





Pierwszy raz robiłam coś podobnego i jestem zachwycona:)
Miękki nawet od razu po wyjęciu z zamrażarki i bardzo kremowy.
Mi bardzo przypadł do gustu, polecam!:)
Spójrzcie tylko jakie jest proste w wykonaniu:)

Składniki:
  • 400 g twarogu trzykrotnie zmielonego;
  • mały jogurt naturalny;
  • 250 g miękkich lodów;
  • 1/4 szklanki cukru pudru;
  • 300 g nutelli.
Wykonanie:
Wszystkie składniki po prostu włożyć do misy miksera i zmiksować na jednolitą masę. Następnie przelać ją do szczelnej tortownicy i mrozić najlepiej przez całą noc. Udekorować dowolnie.
Jako miękkich lodów użyłam po prostu takich śmietankowych na patyku (4 sztuki).

Źródło

Przepis bierze udział w akcjach:


poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Precle



Przepis na te precle wycięłam już jakiś czas temu z jakiejś gazetki.
Porażka... gdy zaczęłam je robić to nic nie chciało trzymać się kupy, gdyż w przepisie była prawie sama mąka (i parę łyżek mleka). Wątpiłam, że z tego coś wyjdzie i miałam rację...:/ Jednak kwaśna śmietana i masło uratowały sytuację:) W efekcie ciasto było gładkie i jednolite, a precle wyszły smaczne:)
Więc podaję Wam już zmodyfikowany przepis.
A że w preclach nie ma cukru - to możecie je zajadać nawet z ulubioną wędlinką na śniadanie:)
Z podanego przepisu wyszło ponad 15 precli.

Składniki:
  • 1 kg mąki;
  • 4 żółtka;
  • szczypta soli;
  • 2 dag drożdży;
  • 1/2 kostki masła;
  • 1/2 szklanki mleka;
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany.
Wykonanie:
Na stolnicę wsypać przesianą mąkę, żółtka, sól oraz masło. Dodać również rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże. Ciasto zagniatać, dodając kwaśną śmietanę do momentu, aż ciasto stanie się jednolite. Z ciasta formować wałeczki i układać na blaszce w kształcie precla (pomagać sobie mąką, gdyby ciasto się kleiło). Precle piec ok. 40 minut w 170 st. C.

niedziela, 11 sierpnia 2013

Bananowy przysmak





Jedno z najlepszych ciast jakie ostatnio robiłam:) w smaku przypomina wszystkim dobrze znany kopiec kreta.
Ciasto jest wręcz dziecinnie proste w wykonaniu. Wystarczy jedynie ukręcić biszkopt, ubić śmietanę, pokroić banany i oblać wszystko polewą:)
Takie proste, a takie smaczne - polecam! U mnie na stole zagości jeszcze niejeden raz.

Składniki:
BISZKOPT:
  • 5 jajek;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 2 łyżki mąki tortowej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
KREM:
  • 1/2 litra śmietany 36%;
  • 2 łyżeczki żelatyny;
  • 50 g białej czekolady.
POLEWA CIEMNA:
  • 100 g mlecznej czekolady;
  • 2 łyżki masła;
  • 2 łyżki mleka.
POLEWA BIAŁA:
  • 50 g białej czekolady;
  • 2 łyżki mleka.
PONADTO:
  • 3 banany.
Wykonanie:
BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier puder i żółtka, miksować. Na końcu dodać przesiane mąki z proszkiem i delikatnie wymieszać. Całość wylać na dużą blaszkę. Biszkopt piec ok. 30 minut w 175 st. C. Po tym czasie biszkopt wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Następnie nasączyć biszkopt sokiem z cytryny. Na to wyłożyć pokrojone w plasterki banany.
KREM: Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Do śmietany dodać potartą białą czekoladę oraz żelatynę. Krem wylać na banany.
POLEWA CIEMNA: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej i gdy polewa trochę przestygnie, wylać na krem. Tak samo postąpić z białą polewą, z tym, że polewać ją po ciemnej polewie tworząc wzorki. Całość chłodzić w lodówce przez 4 godziny.

czwartek, 1 sierpnia 2013

Serniczek herbaciany (na zimno)

NO TAK, LIPIEC JUŻ NIESTETY ZA NAMI... A CO ZA TYM IDZIE - POŁOWA WAKACJI. SZYBKO MINĘŁO, PRAWDA?
W LIPCU NAJCHĘTNIEJ ODWIEDZANYM PRZEZ WAS PRZEPISEM BYŁ TEN NA
A TERAZ MAM DLA WAS CIEKAWY SERNICZEK...:)




Jedliście kiedyś galaretkę o smaku... herbaty?:) Właściwie to ta galaretka nie jest "o smaku herbaty", tylko właśnie jest herbatą;)
Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie takie serniki na zimno są najlepszym (oprócz lodów) deserem na upalne dni.
Polecam Wam ten serniczek, gdyż jest naprawdę smaczny i trochę inny niż pozostałe serniki na zimno.
Zapraszam po przepis:

Składniki:
MASA SERKOWA:
  • 60 dag serka homogenizowanego naturalnego;
  • 1/2 szklanki cukru pudru;
  • 1/2 kostki masła;
  • 2 łyżeczki żelatyny.
GALARETKA:
  • 2 torebki czarnej herbaty;
  • 2 łyżki żelatyny;
  • łyżka soku z cytryny;
  • cukier do smaku.
PONADTO:
  • mała paczka biszkoptów.
Wykonanie:
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami.
MASA SERKOWA: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Do tego dodać serek i zmiksować do połączenia się składników. Żelatynę namoczyć w trzech łyżkach zimnej wody. Następnie podgrzać do rozpuszczenia się żelatyny. Przestudzić i dodać do masy serkowej, natychmiast mieszając. Masę wylać na biszkopty i wstawić do lodówki.
GALARETKA: Herbatę zaparzyć w dwóch szklankach wrzątku. Następnie wyjąć woreczki i do herbaty dodać sok z cytryny oraz tyle cukru, ile lubicie. Żelatynę namoczyć w czterech łyżkach zimnej wody. Następnie podgrzać do rozpuszczenia żelatyny i dodać ją do herbaty. Zamieszać i odstawić do wystygnięcia. Gdy będzie zimna, wstawić do lodówki. A gdy zacznie tężeć, wylać na masę serkową. Wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny.


Przepis bierze udział w akcji: