poniedziałek, 21 stycznia 2013

Domowy kopiec kreta



Kopiec kreta każdy zna:) ale do tej pory nie wiedziałam, że samemu można przygotować taki kopiec, który smakuje identycznie jak ten z kartonu. Ale przynajmniej wiemy, co dodajemy do takiego ciasta:)
Ja swój zrobiłam na Dzień Babci i Dziadka:)

Składniki:
CIASTO:
  • 3/4 kostki masła;
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 szklanka cukru;
  • 4 łyżki kakao;
  • 3 jajka;
  • szczypta soli;
  • mały jogurt naturalny.
MASA:
  • 0,5 litra śmietany 36%;
  • 1 łyżka żelatyny;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 100 g gorzkiej czekolady.
PONADTO:
  • 3 banany.
Wykonanie:
CIASTO: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i jogurt, miksować. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem, sól i przesiane kakao. Wszystko jeszcze miksować, następnie wylać do małej tortownicy i piec 50 minut w 170 st. C. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, wydrążyć środek, zostawiając brzegi (ok. 2 cm) oraz spód (ok. 2 cm). Okruchy zachować. W zagłębieniu ułożyć jedną warstwę bananów, przekrojonych wzdłuż.
KREM: Ubić śmietanę, pod koniec dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać do śmietany. Szybko zamieszać, następnie dodać drobniutko pokrojoną czekoladę, zamieszać. Wszystko wylać na wcześniej przygotowane ciasto i uformować kopułę. Całość posypać pozostawionymi okruchami. Schłodzić.

Przepis bierze udział w akcji:


8 komentarzy:

  1. cudowne ciacho:D
    Ps.zapraszam do głosowania na moim blogu w ankiecie "Gotowanie za głosowanie":)

    OdpowiedzUsuń
  2. jedno z moich ulubionych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja tez robiłam domowy kopiec kreta ale nie wyszedł mi tak idealnie jak twój,niesamowity:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuję bo uwielbiam to ciacho, a zdecydowanie lepiej jeść coś swojego niż kupnego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super jest to ciasto mniam :)
    Fajny blog :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis :) Jak ja się stęskniłam za kopcem kreta! Robiliśmy go w domu wiele lat temu jakieś 3 razy. Wersja kupna. Chętnie wypróbuję domowy kopiec kreta :D Zastanawiałam się kiedyś, czy da się zrobić takie ciasto z podobnie smakującym kremem, ale na tym się skończyło. Poza tym nie angażowałam się wówczas w bardziej zaawansowane pieczenie, to przyszło z czasem ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ten przepis, smak jest naprawdę baardzo podobny:) Pozdrawiam również:)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)