czwartek, 31 stycznia 2013

Jabłecznik z budyniem




Dziś bez opisu, bo co tu pisać:)
Przed Państwem jabłecznik z budyniem;)
Zrobiony na życzenie Taty:)

Składniki:
CIASTO:
  • 2 szklanki mąki;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 kostka margaryny;
  • 2 jajka;
  • 1 cukier waniliowy.
MASA JABŁKOWA:
  • litrowy słoik dżemu z jabłek;
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.
BUDYŃ:
  • 2 budynie waniliowe;
  • 1/2 litra mleka;
  • 2 łyżki cukru.
Wykonanie:
CIASTO: Wszystkie składniki ze sobą zagnieść. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Na to rozsmarować MASĘ JABŁKOWĄ, czyli dżem wymieszany z cynamonem. Następnie przygotować budyń według przepisu na opakowaniu i wylać (gorący) na masę jabłkową. Pozostałą część ciasta wyłożyć na wierzch. Całość piec godzinę w 170 st. C. Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Ciasta stworzone na życzenie domowników smakują najlepiej:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)