Dziś bez opisu, bo co tu pisać:)
Przed Państwem jabłecznik z budyniem;)
Zrobiony na życzenie Taty:)
Składniki:
CIASTO:
- 2 szklanki mąki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 szklanka cukru;
- 1 kostka margaryny;
- 2 jajka;
- 1 cukier waniliowy.
MASA JABŁKOWA:
- litrowy słoik dżemu z jabłek;
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
BUDYŃ:
- 2 budynie waniliowe;
- 1/2 litra mleka;
- 2 łyżki cukru.
Wykonanie:
CIASTO: Wszystkie składniki ze sobą zagnieść. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Na to rozsmarować MASĘ JABŁKOWĄ, czyli dżem wymieszany z cynamonem. Następnie przygotować budyń według przepisu na opakowaniu i wylać (gorący) na masę jabłkową. Pozostałą część ciasta wyłożyć na wierzch. Całość piec godzinę w 170 st. C. Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem.
Ciasta stworzone na życzenie domowników smakują najlepiej:)
OdpowiedzUsuń