Lubicie sezamki? Bo masa sezamowa w tym cieście ma dokładnie taki sam smak (ale nie jest aż taka twarda) :) i chociaż ja za sezamkami nie przepadam, to ciasto zajadałam z przyjemnością;)
Składniki:
KRUCHE CIASTO:
- 2 szklanki mąki;
- 2 jajka;
- 125 g margaryny;
- 1/2 szklanki cukru;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
MASA SEZAMKOWA:
- 1 szklanka ziaren sezamu;
- 10 dag margaryny;
- 2 łyżki miodu;
- 1/2 szklanki cukru.
PONADTO:
- śmietana kremówka (ja użyłam małej-300ml);
- 2 łyżki cukru pudru;
- 2 śmietan-fixy lub żelatyna.
Wykonanie:
CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść ze sobą. Ciasto włożyć na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wyłożyć nim blaszkę (dużą lub średnią) i nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika na 10 minut (170 st. C).
W tym czasie zrobić MASĘ SEZAMKOWĄ: Do rondelka wsypać sezam i prażyć go na małym ogniu przez 3-4 minuty. Następnie dodać margarynę pokrojoną w mniejsze kostki. Cały czas mieszać. Gdy margaryna się roztopi, dodać miód i cukier. Podgrzewać tak jeszcze przez dwie minuty. Tak przygotowaną masę wyłożyć na kruche ciasto (które było pieczone 10 minut) i piec jeszcze przez 5-7 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Następnie ubić śmietanę z usztywniaczami i cukrem i wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę.
wielbię sezamki;) więc i to ciasto zapewne też, mmm.. ale kusisz ;D
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto! Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńPychotka :) uwielbiam sezam i sezamki. Fajny pomysl :) muszę wypróbować. Dzięki za nową inspirację :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOj musi byc pyszne, bo z sezamem:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis:) Mam teraz fazę na sezam, więc na pewno wkrótce zrobię to ciasto:)
OdpowiedzUsuńkocham sezamki wielką miłością i właśnie zastanawiam się nad jakimś ciastem z nimi w roli głównej, Twój pomysł jest bardzo, bardzo fajny :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, takiego ciasta jeszcze nie próbowałam. Prezentuje się bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńMoja Mama uwielbia sezamki - chyba jej takie ciacho kiedyś upiekę :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest bardzo słodkie ?
OdpowiedzUsuńJest słodkie, ale nie przesłodzone:) zawsze można zrezygnować z cukru pudru w bitej śmietanie jeśli wolisz mniej słodko:)
Usuń