wtorek, 8 stycznia 2013

Ciasto sezamkowe





Lubicie sezamki? Bo masa sezamowa w tym cieście ma dokładnie taki sam smak (ale nie jest aż taka twarda) :) i chociaż ja za sezamkami nie przepadam, to ciasto zajadałam z przyjemnością;)

Składniki:
KRUCHE CIASTO:
  • 2 szklanki mąki;
  • 2 jajka;
  • 125 g margaryny;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
MASA SEZAMKOWA:
  • 1 szklanka ziaren sezamu;
  • 10 dag margaryny;
  • 2 łyżki miodu;
  • 1/2 szklanki cukru.
PONADTO:
  • śmietana kremówka (ja użyłam małej-300ml);
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 2 śmietan-fixy lub żelatyna.
Wykonanie:
CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść ze sobą. Ciasto włożyć na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wyłożyć nim blaszkę (dużą lub średnią) i nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika na 10 minut (170 st. C).
W tym czasie zrobić MASĘ SEZAMKOWĄ: Do rondelka wsypać sezam i prażyć go na małym ogniu przez 3-4 minuty. Następnie dodać margarynę pokrojoną w mniejsze kostki. Cały czas mieszać. Gdy margaryna się roztopi, dodać miód i cukier. Podgrzewać tak jeszcze przez dwie minuty. Tak przygotowaną masę wyłożyć na kruche ciasto (które było pieczone 10 minut) i piec jeszcze przez 5-7 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Następnie ubić śmietanę z usztywniaczami i cukrem i wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę.

10 komentarzy:

  1. wielbię sezamki;) więc i to ciasto zapewne też, mmm.. ale kusisz ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciasto! Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka :) uwielbiam sezam i sezamki. Fajny pomysl :) muszę wypróbować. Dzięki za nową inspirację :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj musi byc pyszne, bo z sezamem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis:) Mam teraz fazę na sezam, więc na pewno wkrótce zrobię to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham sezamki wielką miłością i właśnie zastanawiam się nad jakimś ciastem z nimi w roli głównej, Twój pomysł jest bardzo, bardzo fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy przepis, takiego ciasta jeszcze nie próbowałam. Prezentuje się bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja Mama uwielbia sezamki - chyba jej takie ciacho kiedyś upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto jest bardzo słodkie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest słodkie, ale nie przesłodzone:) zawsze można zrezygnować z cukru pudru w bitej śmietanie jeśli wolisz mniej słodko:)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)