czwartek, 10 stycznia 2013

Orzechowo-miodowe batoniki

 



Niedługo sesja... a co lepiej wpływa na naszą koncentrację, jak nie orzechy i gorzka czekolada?;)
Doskonałe do szkoły, pracy czy uczelni.
Wyśmienite jako deser do ulubionej kawy.
Polecam, tym bardziej, że w sklepach tyle orzechów:)

Składniki:
  • 300 g orzechów;
  • 1/2 kostki masła;
  • 1 i 1/2 szklanki cukru;
  • 3 łyżki płynnego miodu;
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady.
Wykonanie:
W garnuszku roztopić masło. Następnie dodać miód i cukier (może być brązowy). Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zacznie bąbelkować. Do masy dodać orzechy i jeszcze przez minutę mieszać, cały czas podgrzewając. Masę wylać do formy wyłożonej pergaminem. Odstawić najlepiej na całą noc. Na drugi dzień masę kroić na batoniki. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i maczaj w niej batoniki. Wykładać je na pergamin i poczekać 1-2 godziny aż czekolada dobrze zastygnie. 

Jeśli chodzi o orzechy, to ja użyłam: 
- 200 g orzechów ziemnych;
- 50 g orzechów włoskich;
- 50 g płatków migdałów.




Przepis bierze udział w akcjach:

Smakowite Prezenty

2 komentarze:

  1. uwielbiam takie batoniki, Twoje wyglądają cudnie,

    OdpowiedzUsuń
  2. zatrzymałam się przy nich na dłużej ; ) uwielbiam takie przegryzki : )

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)