piątek, 4 stycznia 2013

Sernik z malinami




Jedynym minusem tego przepisu jest dużo ciasta i mało masy serowej. Więcej minusów nie zauważyłam:) Przepis podam w oryginale, a jeśli ktoś z Was będzie chciał z niego korzystać, to radzę podwoić składniki na masę serową. Sernik można wtedy zrobić w dużej lub średniej blaszce.
No chyba, że ktoś preferuje sernik w takich proporcjach, jak widać na zdjęciu:)

Składniki:
CIASTO CZEKOLADOWE:
  • 2 szklanki mąki;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 3/4 szklanki cukru pudru;
  • 10 dag masła;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki śmietany;
  • 2 łyżki kakao;
MASA SEROWA:
  • 1/2 kg twarogu;
  • 3 jajka;
  • 1/3 szklanki cukru pudru;
  • 5 dag masła;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 budyń waniliowy w proszku;
  • maliny.
Wykonanie:
CIASTO: Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem. Dodać masło i wszystko posiekać nożem. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Moje się trochę kleiło, więc żeby skleić je w kulę natarłam je odrobiną mąki. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową.
MASA SEROWA: Twaróg zmielić dwukrotnie. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem pudrem, a następnie z resztą składników oraz twarogiem. Na końcu do masy serowej delikatnie wmieszać białka. 
Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim blaszkę i nakłuć widelcem. Na to wylać masę serową. Na wierzch ciasta powtykać maliny (świeże lub zamrożone). Docisnąć je lekko. Całość piec godzinę w 170 st. C.

3 komentarze:

  1. Też jestem zwolenniczką większej ilości sera niż ciasta w serniku, ale takiego i tak bym z chęcią skosztowała. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie, a maliny zimą to po prostu rewela!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)