Zaskakujące połączenie, a jakie dobre:)
Ale... no właśnie, jest jedno "ale". Muffinki najlepsze są w ten sam dzień po upieczeniu. Na drugi dzień ziarenka ryżu zrobiły się twardawe. Nie wiem czy to coś da, ale można je zamknąć w szczelnym pojemniczku.
Świeże muffinki z ryżem są bardzo smaczne i niepowtarzalne!:) Ja jeszcze skorzystam z tego przepisu, ale tym razem zrobię je na śniadanie:)
Składniki:
- 1 woreczek ryżu (100g);
- 1 i 1/2 szklanki mleka;
- 200 g mąki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- 1 jajko;
- 75 g cukru;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 1/3 szklanki oleju;
- 3 łyżki kwaśnej śmietany.
Wykonanie:
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, z tym, że wodę zastąpić mlekiem. Po ugotowaniu odstawić ryż (pod przykryciem) na co najmniej pół godziny, żeby "wypił" całe mleko. Jajko utrzeć z cukrami i resztą składników. Do tej masy dodać przestudzony ryż i wymieszać. Moja masa była bardzo gęsta, więc dodałam około pół szklanki mleka. Ciasto nakładać do papilotek i piec 25-30 minut w 170 st. C.
Przepis bierze udział w akcjach:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)