wtorek, 1 stycznia 2013

Szarlotka z kokosową czapą

W TYM NOWYM 2013 ROKU, ŻYCZĘ WSZYSTKIM DUŻO UŚMIECHU I RADOŚCI! ABY TEN NOWY ROK BYŁ WASZYM NAJLEPSZYM:) NO I OCZYWIŚCIE SUKCESÓW W KUCHNI!:)

JEST JUŻ STYCZEŃ, WIĘC WYPADAŁOBY PODSUMOWAĆ OSTATNI MIESIĄC;)
W GRUDNIU NAJWIĘKSZYM POWODZENIEM CIESZYŁ SIĘ PRZEPIS NA TORCIK ALPEJSKI. SMAKOWITE I ŁADNIE PREZENTUJĄCE SIĘ CIASTO:)

A TERAZ CZAS NA SZARLOTKĘ:



Nawet szarlotki w takiej pogodzie muszą nosić czapki;)
Ciasto jest bardzo proste do wykonania, tanie i smaczne:)
Może Wam też się uchowało jeszcze kilka jabłek w piwnicy...;)
Jeśli wolicie mało słodkie ciasta, to to jest opcja dla Was.

Składniki:
  • 1 kg jabłek;
  • 7 jajek;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 2 szklanki mąki;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 3 łyżki wiórków kokosowych.
Wykonanie:
Jabłka umyć, wydrążyć środki i pokroić na małe kawałki. Jajka zmiksować z cukrami. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać łyżką. Do formy wlać 3/4 masy. Kawałki jabłek obtoczyć w mące i wyłożyć je na ciasto. Do pozostałego ciasta wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Wylać na jabłka. Ciasto piec 40 minut w 170 st. C. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta posypać cukrem pudrem.

6 komentarzy:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)