Torcik alpejski... :) ciasto mocno słodkie i zapewne bardzo kaloryczne. Ale kto by tam liczył kalorie, skoro w piątek koniec świata? No właśnie. Dlatego polecam spróbować tego ciasta, jest naprawdę pyszne! I wcale nie takie trudne do zrobienia:)
Składniki:
BISZKOPT:
- 2 jajka;
- 1/3 szklanki cukru pudru;
- 1/3 szklanki mąki pszennej;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżka kakao.
MASA:
- 300 g masy krówkowej (ja użyłam orzechowej);
- 0,5 litra śmietany 36%;
- 10 dag bez;
- 1/2 szklanki mleka;
- 2 łyżki żelatyny.
Wykonanie:
BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo żółtka i przesiany cukier puder. Na końcu lekko wmieszać mąki z proszkiem i kakao. Przelać do tortownicy i piec 20-25 minut w 170 st. C. Gdy biszkopt wystygnie nasączyć go sokiem z 1/2 małej cytryny.
MASA: Śmietanę ubić na sztywną pianę. W osobnej misce zmiksować masę krówkową z połową podanego mleka. W reszcie mleka rozpuścić żelatynę i dodać ją do masy krówkowej, zmiksować. Następnie do masy krówkowej dodajemy śmietanę, miksujemy. Masę wstawiamy do lodówki i co jakiś czas mieszamy. Gdy masa zacznie tężeć dodajemy pokruszone bezy (kilka zostawiamy do dekoracji). Taką masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przepis bierze udział w akcji:
Wygląda smakowicie i słodko;
OdpowiedzUsuńsuper:)
UsuńWygląda bardzo bardzo smakowicie więc zabieram kawałek :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo;)
Usuńhaha świetne! rzeczywiscie po co liczyc kalorie skoro koniec swaiata, ale pamietaj, ze koniec swiata to święto ruchome! :)
OdpowiedzUsuńhaha, pozdrawiam;D
UsuńTo muszę się pośpieszyć, żeby zdążyć z tym ciachem do piątku:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie;)
UsuńMasz rację przed końcem świata warto takie cudo spróbować:)
OdpowiedzUsuń:) pozdrawiam
UsuńALE RACZEJ SIĘ NIE NAJESZ BO TAKI BISZKOPT TO CHYBA TRZEBA PIEC W FOREMCE NA MUFINKI.
OdpowiedzUsuńBiszkopt widoczny na zdjęciu jest zrobiony z dokładnie takiego przepisu jak podałam (tortownica 24cm). Pozdrawiam;)
Usuń