środa, 23 kwietnia 2014

Mazurek serowy





"Mazurek serowy" - pod taką nazwą widnieje przepis na ten sernik w przepiśniku mojej Mamy. Sernik robiony u mnie w domu wielokrotnie.
Pyszny, wilgotny i puszysty. Gościł u nas na świątecznym stole :)

Składniki:
CIASTO KAKAOWE:
  • 30 dag mąki;
  • 20 dag masła;
  • 10 dag cukru pudru;
  • 2 łyżki kakao.
MASA SEROWA:
  • 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego;
  • 10 dag margaryny;
  • 6 jajek;
  • 30 dag cukru;
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.
Wykonanie:
CIASTO KAKAOWE: Masło posiekać razem z cukrem pudrem. Do tego przesiać mąkę i kakao. Ciasto dobrze zagnieść. Podzielić na dwie części - jedną mniejszą, drugą większą. Z ciasta uformować kule, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 45 minut.
Większą kulę ciasta kakaowego zetrzeć na tarce o dużych oczkach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec 15 minut w 180 st. C.
MASA SEROWA: Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem. Dodać twaróg i zmiksować. Następnie dodać cukier waniliowy i budyń, cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód. Na to zetrzeć kulę mniejszego ciasta kakaowego. Całość piec godzinę w 180 st. C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przepis bierze udział w akcjach:

Wielkanocne Smaki - edycja IV Smaki dzieciństwa

6 komentarzy:

  1. po co komu taki przepis po świętach, to powinno byc przed świętami opublikowane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to po co, taki sernik można jeść na co dzień - nie tylko na Wielkanoc. Pozdrawiam anonimie;)

      Usuń
  2. Mazurek i sernik w jednym wypieku - dla mnie świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubie wszystkie placki z twarogiem ale o mazurku twarogowym jeszcze nie słyszałam : )) pięknie Ci wyrósł ! : )) ja niestety w tym roku czasu na pieczenie mazurka nie miałam : //
    pozdrawiam : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego jeszcze nie jadłam, porywam kosteczkę;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja w tym roku niechcący jadłam mazurek serowy. Niechcący to znaczy koleżance się pomyliło i włożyła sernik do blachy o wiele za dużej - wyszedł więc serowy mazurek :) Nie był tak piękny jak Twój, ale smaczny. Chętnie spróbuje prawdziwej wersji mazurka serowego

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)