"Mazurek serowy" - pod taką nazwą widnieje przepis na ten sernik w przepiśniku mojej Mamy. Sernik robiony u mnie w domu wielokrotnie.
Pyszny, wilgotny i puszysty. Gościł u nas na świątecznym stole :)
Składniki:
CIASTO KAKAOWE:
- 30 dag mąki;
- 20 dag masła;
- 10 dag cukru pudru;
- 2 łyżki kakao.
MASA SEROWA:
- 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego;
- 10 dag margaryny;
- 6 jajek;
- 30 dag cukru;
- 1 opakowanie budyniu waniliowego;
- 1 opakowanie cukru waniliowego.
Wykonanie:
CIASTO KAKAOWE: Masło posiekać razem z cukrem pudrem. Do tego przesiać mąkę i kakao. Ciasto dobrze zagnieść. Podzielić na dwie części - jedną mniejszą, drugą większą. Z ciasta uformować kule, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 45 minut.
Większą kulę ciasta kakaowego zetrzeć na tarce o dużych oczkach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec 15 minut w 180 st. C.
MASA SEROWA: Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem. Dodać twaróg i zmiksować. Następnie dodać cukier waniliowy i budyń, cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód. Na to zetrzeć kulę mniejszego ciasta kakaowego. Całość piec godzinę w 180 st. C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Przepis bierze udział w akcjach:
po co komu taki przepis po świętach, to powinno byc przed świętami opublikowane.
OdpowiedzUsuńJak to po co, taki sernik można jeść na co dzień - nie tylko na Wielkanoc. Pozdrawiam anonimie;)
UsuńMazurek i sernik w jednym wypieku - dla mnie świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńlubie wszystkie placki z twarogiem ale o mazurku twarogowym jeszcze nie słyszałam : )) pięknie Ci wyrósł ! : )) ja niestety w tym roku czasu na pieczenie mazurka nie miałam : //
OdpowiedzUsuńpozdrawiam : )
Takiego jeszcze nie jadłam, porywam kosteczkę;)
OdpowiedzUsuńA ja w tym roku niechcący jadłam mazurek serowy. Niechcący to znaczy koleżance się pomyliło i włożyła sernik do blachy o wiele za dużej - wyszedł więc serowy mazurek :) Nie był tak piękny jak Twój, ale smaczny. Chętnie spróbuje prawdziwej wersji mazurka serowego
OdpowiedzUsuń