Dziś wpis bardzo wiosenny dla poprawy humoru:)
Mam dla Was przepyszne, cytrynowe babeczki motylki. Nie tylko uroczo wyglądają, ale również smakują nieziemsko.
Gdy zobaczyłam je na stronie mojewypieki.com - od razu zapisałam je na mojej długiej liście "do zrobienia". I w końcu doczekały się swojej kolejki:)
Z tego miejsca chciałam wszystkim Wam życzyć zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych. Najlepiej spędzonych w rodzinnym gronie:) a do tego baaaarrdzo mokrego Dyngusa i oczywiście - bogatego Zająca;)
Składniki:
BABECZKI:
- 160 g masła;
- 120 g cukru;
- 165 g mąki pszennej;
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 3 jajka;
- skórka starta z 1 cytryny;
- kilka kropli olejku cytrynowego (opcjonalnie).
KREM:
- 200 ml śmietany 30% lub 36%;
- 250 g serka mascarpone;
- 2 łyżki cukru pudru;
- kilka kropli olejku cytrynowego (opcjonalnie).
PONADTO:
- 1/2 szklanki ulubionego dżemu (u mnie wieloowocowy);
- cukier puder do posypania.
Wykonanie:
BABECZKI: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku. Następnie dodać skórkę z cytryny i olejek, zmiksować. Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto przekładać do papilotek. Piec 20-25 minut w 180 st. C. Babeczki wyjąć i wystudzić. Wystudzonym babeczkom odciąć "kapelusiki". Każdą babeczkę wysmarować odrobiną dżemu.
KREM: Wszystkie składniki włożyć razem do miski i zmiksować na sztywną masę. Schłodzić. Gotowym kremem przyozdobić babeczki. "Kapelusiki" przeciąć na pół i umieścić w kremie. Powstaną skrzydełka. Na końcu całość posypać cukrem pudrem.
Przepis bierze udział w akcjach:
Źródło
Hahaha, fajne:D Radosnych Świąt:)
OdpowiedzUsuńŚliczne!!! Zdrowych i Spokojnych Świąt życzę:)!
OdpowiedzUsuńŚliczne te Twoje motylki :) Pogodnych i spokojnych Świąt życzę Tobie i Twoim bliskim :)
OdpowiedzUsuńWow..ale pysznie wyglądają...dzieki za udział w akcji..Wesołych Świat i mokrego poniedziałku.
OdpowiedzUsuńO faktycznie wyglądają jak motylki - bardzo słodkie ;)
OdpowiedzUsuń