piątek, 25 kwietnia 2014

Różowe ciasto owocowe




Prosty wypiek, czyli babkowe ciasto z kisielem + owoce z galaretką. Do tego polewa z lukru i kolorowa posypka :) Całość nieskomplikowana w wykonaniu :)
A i barwników nie musicie posiadać, żeby wykonać w całości różowe ciasto.
Jeśli lubicie takie babkowe ciasta oraz owocowe musy, to właśnie jest ciasto dla Was ;) ja wykorzystałam zapasy mrożonych owoców.

Składniki:
CIASTO:
  • 3 jajka;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 200 g roztopionej margaryny;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 2 czerwone kisiele (u mnie wiśniowe).
MUS OWOCOWY:
  • 250 g dowolnych owoców (u mnie jagody, truskawki, poziomki, ananas);
  • 2 czerwone galaretki (u mnie poziomkowe);
  • 2 szklanki wrzątku.
LUKIER:
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 1/3 szklanki ciepłej wody;
  • kilka kropli soku z buraczków lub różowy barwnik;
  • posypka.
Wykonanie:
CIASTO: Żółtka zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Stopniowo dodawać kisiel w proszku oraz mąkę przesianą z proszkiem. Cały czas miksując wlać powoli przestudzoną margarynę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Masę przelać do blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut w 170 st. C. Po upieczeniu ciasto wyjąć i przestudzić. Następnie przekroić wzdłuż.
MUS OWOCOWY: Owoce zmiksować na gładki mus. Galaretki rozpuścić we wrzątku. Do przestudzonych galaretek dodać mus i wymieszać. Wstawić do lodówki. Blaty ciasta najlepiej nasączyć sokiem owocowym. Gdy mus owocowy zacznie tężeć, wylać go na blat ciasta i przykryć drugim blatem.
LUKIER: Wszystkie składniki na lukier połączyć razem i dobrze wymieszać. Jeśli będzie zbyt rzadki - dodać więcej cukru, a jeśli zbyt gęsty - dodać więcej wody. Lukrem oblać ciasto i posypać kolorową posypką. Wstawić do lodówki na godzinę do całkowitego stężenia.

8 komentarzy:

  1. Urocze to ciasto, musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm pysznie skomponowane warstwy ciasta, a jak ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto wygląda bardzo apetycznie:) lubimy takie smaki

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pieknie wygląda ! idealna ciasto dla jakiejś małej księżniczki : )) z chęcią zjadłabym taki smakołyk przekładany musem ! : ))

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosze napisac na jaka wielkosc blachy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wielkość blaszki jaka?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)