Nie macie czasu na robienie sernika, a potem godziny czekania aż się upiecze?
To mam dla Was idealny przepis na smakowity sernik :)
Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do garnka, zagotować, wylać na blaszkę i gotowe! :) Prawda że proste? Wtedy już tylko należy odstawić sernik do stężenia.
Smak może i różni się odrobinę od takiego pieczonego sernika, co nie znaczy, że jest gorszy. Zresztą spróbujcie sami ;)
Składniki:
MASA SEROWA:
- 1 kg twarogu;
- 3 jajka;
- 2 budynie śmietankowe;
- 1/2 szklanki mleka;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 200 g masła;
- 1/3 szklanki cukru.
LUKIER:
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru;
- 1/3 szklanki soku z cytryny.
PONADTO:
- 350 g herbatników.
Wykonanie:
Spód niewielkiej blaszki wyłożyć warstwą herbatników.
MASA SEROWA: Masło roztopić w garnku. Dodać zmielony twaróg, żółtka i cukry. Mieszać aż do zagotowania. Budyń rozpuścić w mleku i wlać do masy serowej. Energicznie mieszać i chwilę pogotować, aż do uzyskania gęstej masy. Zdjąć z ognia. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do gorącej masy serowej, dobrze wymieszać. Całość wylać na herbatniki i rozsmarować. Wierzch wyłożyć warstwą herbatników. Odstawić do przestygnięcia.
LUKIER: Składniki na lukier wymieszać razem. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - wlać odrobinę wody; jeśli zbyt rzadki - dodać więcej cukru pudru. Wylać na przestudzony sernik. Sernik odstawić najlepiej na całą noc.
nigdy nie jadlam sernika gotowanego.. ale na pewno sprobuje, bo Twoj wyglada super ; )
OdpowiedzUsuńJadłam taki sernik u znajomej, ona przekładała go kruchym ciastem. Bardzo smaczny :))
OdpowiedzUsuńMuszę go w końcu zrobić:)
OdpowiedzUsuńTwój wygląda wspaniale :)
Pięknie wygląda, a skoro nie wymaga dużo czasu to coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńZawsze myślałam, że sernik gotowany ciężko zrobić ;) Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń