wtorek, 8 kwietnia 2014

Królewska szarlotka




Ta szarlotka naprawdę wszystkim nam smakowała :)
Powstała z potrzeby chwili i jak zwykle słoik jabłek przygotowanych jesienią nadał się doskonale.
Kruche ciasto, pyszna masa jabłkowa i puszysta pianka - nic więcej do szczęścia nie trzeba :D
Przepis pochodzi ze świetnej książki "domowe wypieki".

Składniki:
SPÓD:
  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia;
  • 4 żółtka;
  • 1 całe jajko;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 20 dag margaryny.
MASA JABŁKOWA:
  • litrowy słoik dżemu z jabłek (lub 1kg jabłek + 1 szklanka cukru);
  • 1 łyżka cynamonu;
  • 3 łyżki mielonych migdałów.
PIANKA:
  • 4 białka;
  • 1/2 szklanki cukru pudru.
Wykonanie:
SPÓD: Mąkę i proszek przesiać. Dodać wiórki margaryny, żółtka, jajko, śmietanę oraz cukry. Szybko zagnieść ciasto, następnie wstawić je na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyłożyć ciastem spód niewielkiej blaszki. Ciasto podpiec 15 minut w 170 st. C (tylko góra).
MASA JABŁKOWA: Gotowy dżem wymieszać z cynamonem i migdałami. Wylać na podpieczone ciasto. Jeśli nie macie dżemu, przygotujcie go, gotując w garnku jabłka oraz cukier, do momentu, aż jabłka się rozpadną. Całość piec 30 minut w 180 st. C (góra-dół). Po tym czasie na wierzch wyłożyć piankę.
PIANKA: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier puder i miksować, aż do uzyskania lśniącej i sztywnej masy. Piankę wyłożyć na masę jabłkową i podpiekać 20 minut w 100 st. C (tylko góra). Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 170 st. C, tylko po to, aby zarumienić górę pianki (ok 3-4 minuty). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki. Po godzinie wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.

Przepis bierze udział w akcji:

Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek

3 komentarze:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)