piątek, 4 kwietnia 2014

Sernik gotowany




Nie macie czasu na robienie sernika, a potem godziny czekania aż się upiecze?
To mam dla Was idealny przepis na smakowity sernik :)
Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do garnka, zagotować, wylać na blaszkę i gotowe! :) Prawda że proste? Wtedy już tylko należy odstawić sernik do stężenia.
Smak może i różni się odrobinę od takiego pieczonego sernika, co nie znaczy, że jest gorszy. Zresztą spróbujcie sami ;)

Składniki:
MASA SEROWA:
  • 1 kg twarogu;
  • 3 jajka;
  • 2 budynie śmietankowe;
  • 1/2 szklanki mleka;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 200 g masła;
  • 1/3 szklanki cukru.
LUKIER:
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru;
  • 1/3 szklanki soku z cytryny.
PONADTO:
  • 350 g herbatników.
Wykonanie:
Spód niewielkiej blaszki wyłożyć warstwą herbatników.
MASA SEROWA: Masło roztopić w garnku. Dodać zmielony twaróg, żółtka i cukry. Mieszać aż do zagotowania. Budyń rozpuścić w mleku i wlać do masy serowej. Energicznie mieszać i chwilę pogotować, aż do uzyskania gęstej masy. Zdjąć z ognia. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do gorącej masy serowej, dobrze wymieszać. Całość wylać na herbatniki i rozsmarować. Wierzch wyłożyć warstwą herbatników. Odstawić do przestygnięcia.
LUKIER: Składniki na lukier wymieszać razem. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - wlać odrobinę wody; jeśli zbyt rzadki - dodać więcej cukru pudru. Wylać na przestudzony sernik. Sernik odstawić najlepiej na całą noc.

5 komentarzy:

  1. nigdy nie jadlam sernika gotowanego.. ale na pewno sprobuje, bo Twoj wyglada super ; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam taki sernik u znajomej, ona przekładała go kruchym ciastem. Bardzo smaczny :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę go w końcu zrobić:)
    Twój wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, a skoro nie wymaga dużo czasu to coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze myślałam, że sernik gotowany ciężko zrobić ;) Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)