WITAM WAS PO KRÓTKIEJ PRZERWIE :) MI DŁUGI WEEKEND MINĄŁ REWELACYJNIE, A WAM? :D
A ŻE MAMY JUŻ MAJ, TO CZAS NA PODSUMOWANIE KWIETNIA:
NAJCZĘŚCIEJ ODWIEDZANYM PRZEPISEM BYŁ TEN NA KAWOWĄ TARTĘ.
WIECIE CO DOBRE! :D
______________________________________________________
To ciasto nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Ale to łatwych też nie należy. Jest dość pracochłonne a i naczyń do mycia sporo... Zniechęciłam Was? :/
Nie, nie, nie! - nie zniechęcajcie się :) obiecuję, że smak wynagrodzi Wam poświęcony czas! Ja z tego przepisu na pewno jeszcze skorzystam (a mało kiedy robię to samo ciasto kilka razy;)
Składniki:
CIASTO BAKALIOWE:
- 15 dag cukru pudru;
- 15 dag margaryny;
- 10 dag mąki;
- 2 jajka;
- 1 łyżka proszku do pieczenia;
- 10 dag rodzynek;
- 10 dag migdałów w słupkach.
CIASTO ORZECHOWE:
- 3 jajka;
- 3 łyżki cukru;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 80 g mielonych orzechów;
- 1/3 szklanki bułki tartej;
- garść siekanych orzechów;
- garść całych orzechów.
BEZA:
- 4 białka;
- 20 dag cukru pudru.
KREM ANANASOWY:
- puszka ananasów w kawałkach;
- 1/2 szklanki cukru;
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 250 g masła.
Wykonanie:
CIASTO BAKALIOWE: Masło, cukier puder i jajka zmiksować. Wsypać
mąkę z proszkiem, rodzynki i migdały. Całość wymieszać łyżką. Ciasto wylać do
formy wyłożonej pergaminem i piec 20-30 minut w 180oC. Wyjąć i
przestudzić.
CIASTO ORZECHOWE: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Cały czas
miksując dodawać proszek do pieczenia, żółtka, bułkę tartą i mielone orzechy.
Na końcu wsypać siekane i całe orzechy. Wymieszać całość i wylać na blaszkę
wyłożoną pergaminem. Piec 20 minut w 180oC. Wyjąć i przestudzić.
BEZA: Białka
razem z cukrem ubić na sztywną i gładką masę. Trzeba pamiętać o tym, że cukier
do białek wsypuje się stopniowo. Pianę przełożyć do blaszki wyłożonej
pergaminem. Suszyć w piekarniku przez półtorej godziny w 80oC.
KREM ANANASOWY: Zalewę
z ananasów uzupełnić wodą do 1 szklanki, zagotować. W ½ szklanki wody rozpuścić
mąkę ziemniaczaną i cukier. Ugotować kisiel i odstawić do całkowitego
wystygnięcia. Masło utrzeć. Do masła dodawać po łyżce kisielu. Miksować aż masa
będzie gładka i kremowa. Na końcu dodać ananasy i wymieszać.
SKŁADANIE CIASTA:
1. CIASTO BAKALIOWE;
2. 1/2 KREMU ANANASOWEGO;
3. CIASTO ORZECHOWE;
4. RESZTA KREMU ANANASOWEGO;
5. BLAT BEZOWY.
Po pewnym czasie na cieście pojawiła się złota rosa :) |
ależ smakowicie wygląda :) zabieramy po kawałku :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, warto czasem poświęcić trochę czasu i upiec takie cudo :)
OdpowiedzUsuńta beza na wierzchu jest piękna, powiedziałabym że idealna
OdpowiedzUsuńChętnie do Ciebie wpadnę na kawałeczek... :)
OdpowiedzUsuńAch te Twoje ciasta. Wyglądają tak, że nawet będąc na diecie trudno im się oprzeć. Czasem się cieszę że nie mam do nich łatwego dostępu. ;)
OdpowiedzUsuń