środa, 7 maja 2014

Bogaty przekładaniec

WITAM WAS PO KRÓTKIEJ PRZERWIE :) MI DŁUGI WEEKEND MINĄŁ REWELACYJNIE, A WAM? :D
A ŻE MAMY JUŻ MAJ, TO CZAS NA PODSUMOWANIE KWIETNIA:
NAJCZĘŚCIEJ ODWIEDZANYM PRZEPISEM BYŁ TEN NA KAWOWĄ TARTĘ.
WIECIE CO DOBRE! :D

______________________________________________________





To ciasto nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Ale to łatwych też nie należy. Jest dość pracochłonne a i naczyń do mycia sporo... Zniechęciłam Was? :/
Nie, nie, nie! - nie zniechęcajcie się :) obiecuję, że smak wynagrodzi Wam poświęcony czas! Ja z tego przepisu na pewno jeszcze skorzystam (a mało kiedy robię to samo ciasto kilka razy;)

Składniki:
CIASTO BAKALIOWE:
  • 15 dag cukru pudru;
  • 15 dag margaryny;
  • 10 dag mąki;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia;
  • 10 dag rodzynek;
  • 10 dag migdałów w słupkach.
CIASTO ORZECHOWE:
  • 3 jajka;
  • 3 łyżki cukru;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 80 g mielonych orzechów;
  • 1/3 szklanki bułki tartej;
  • garść siekanych orzechów;
  • garść całych orzechów.
BEZA:
  • 4 białka;
  • 20 dag cukru pudru.
KREM ANANASOWY:
  • puszka ananasów w kawałkach;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 250 g masła.
Wykonanie:
CIASTO BAKALIOWE: Masło, cukier puder i jajka zmiksować. Wsypać mąkę z proszkiem, rodzynki i migdały. Całość wymieszać łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej pergaminem i piec 20-30 minut w 180oC. Wyjąć i przestudzić.
CIASTO ORZECHOWE: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać proszek do pieczenia, żółtka, bułkę tartą i mielone orzechy. Na końcu wsypać siekane i całe orzechy. Wymieszać całość i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec 20 minut w 180oC. Wyjąć i przestudzić.
BEZA: Białka razem z cukrem ubić na sztywną i gładką masę. Trzeba pamiętać o tym, że cukier do białek wsypuje się stopniowo. Pianę przełożyć do blaszki wyłożonej pergaminem. Suszyć w piekarniku przez półtorej godziny w 80oC.
KREM ANANASOWY: Zalewę z ananasów uzupełnić wodą do 1 szklanki, zagotować. W ½ szklanki wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną i cukier. Ugotować kisiel i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć. Do masła dodawać po łyżce kisielu. Miksować aż masa będzie gładka i kremowa. Na końcu dodać ananasy i wymieszać.

SKŁADANIE CIASTA:
1. CIASTO BAKALIOWE;
2. 1/2 KREMU ANANASOWEGO;
3. CIASTO ORZECHOWE;
4. RESZTA KREMU ANANASOWEGO;
5. BLAT BEZOWY.

Po pewnym czasie na cieście pojawiła się złota rosa :)

5 komentarzy:

  1. ależ smakowicie wygląda :) zabieramy po kawałku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie, warto czasem poświęcić trochę czasu i upiec takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ta beza na wierzchu jest piękna, powiedziałabym że idealna

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie do Ciebie wpadnę na kawałeczek... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach te Twoje ciasta. Wyglądają tak, że nawet będąc na diecie trudno im się oprzeć. Czasem się cieszę że nie mam do nich łatwego dostępu. ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)