Ciasto, które dla Was dziś mam to sernik bez sera ;) zamiast twarożku mamy tutaj serek homogenizowany. A dlaczego na podwójnym cieście? A dlatego, że pierwsza warstwa to białe kruche ciasto, a druga warstwa to ciasto kakaowe.
Jeśli chodzi o warstwę serkową, to czegoś mi w niej brakowało... Jakiegoś konkretnego, dominującego smaku. Dlatego w przepisie poniżej zapisuję cytrynę, której ja nie dodałam, ale z pewnością nada sernikowi odrobinę wyrazu :)
Składniki:
SPÓD:
- 3 szklanki mąki;
- 1 szklanka cukru pudru;
- 3 żółtka;
- 20 dag masła;
- 1 łyżka proszku do pieczenia;
- 2 łyżki kakao.
MASA SERKOWA:
- 450 g serka homogenizowanego;
- 1/2 szklanki cukru pudru;
- 2 żółtka;
- 4 białka;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 1 opakowanie budyniu waniliowego;
- 15 dag roztopionego masła;
- skórka otarta z 1 cytryny.
POLEWA:
- 100 g mlecznej czekolady;
- 1 łyżka masła;
- 1 łyżka mleka;
- wiórki kokosowe do posypania.
Wykonanie:
SPÓD: Wszystkie składniki na spód (oprócz kakao) zagnieść razem. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i zagnieść. Kule z ciasta zawinąć w folię i włożyć na 45 minut do zamrażalnika.
MASA SERKOWA: Żółtka utrzeć z cukrami, dodać serki, skórkę, budyń i schłodzone masło, dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, następnie delikatnie połączyć z masą serkową.
Niedużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na to utrzeć na tarce o dużych oczkach białe ciasto. Następnie kakaowe. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez 10 minut. Na spód wylać masę serkową. Całość piec koło godziny w 180 st. C.
POLEWA CZEKOLADOWA: Składniki na polewę roztopić w kąpieli wodnej. Polewę wylać na upieczony i ostudzony sernik. Posypać wiórkami kokosowymi.
Na serkach homogenizowanych sernika nie jadłam, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńZ homogenizowanego sera jeszcze nie próbowałam, zachęciłaś mnie :)
OdpowiedzUsuńJa też jeszcze nie próbowała. Wszystko przede mną. Sernik wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńCudowny serniczek!! Często tu zaglądamy, bo bardzo tu smacznie!! Zapraszamy również do Nas!
OdpowiedzUsuń