czwartek, 22 maja 2014

Kruche ciasto z rabarbarem




Sezon rabarbarowy rozpoczęłam tradycyjnym kruchym ciastem z rabarbarem. Jest to chyba najlepszy sposób na jego wykorzystanie (zaraz obok kompotu) ;)
Z pewnością każdy je zna ale zachęcam do wypróbowania mojej wersji :)

Składniki:
  • 3 szklanki mąki;
  • 4 jajka;
  • 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki + 2 łyżki;
  • kostka margaryny;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • ok. 400-500 g rabarbaru.
Wykonanie:
Białka jaj oddzielić od żółtek. Mąkę połączyć z żółtkami, 1 szklanką cukru, margaryną i proszkiem do pieczenia. Ciasto zagnieść (powinno być suche i sypkie). 2/3 masy wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 1/2 szklanki cukru. Pianę wyłożyć na spód ciasta. Na pianę delikatnie położyć obrany i pokrojony w kawałki rabarbar. Do pozostałego ciasta dodać 2 łyżki cukru i wymieszać tak, aby powstała kruszonka. Posypać nią wierzch ciasta. Całość piec 40 minut w 180 st. C. 

Przepis bierze udział w akcji:

Rabarbalove


Przepis pochodzi z gazetki "Najlepsze ciasta" nr 8/2013 str.11.

7 komentarzy:

  1. mmmm.... wygląda po prostu obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruche ciasto + rabarbar to połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam rabarbarowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  4. 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki + 2 łyżki;
    1/2 szklanki? - czego tutaj ?
    ok. 400-500 g rabarbaru. to ile to będzie ok. rabarbaru w sztukach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę uważnie przeczytać wykonanie, tam wszystko jest napisane.
      400-500 g rabarbaru ciężko podać w sztukach, bo rabarbar może być mały albo duży.

      Usuń
  5. na początku trzeba jakoś specjalnie nagrzać piekarnik, czy nie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)