Sezon rabarbarowy rozpoczęłam tradycyjnym kruchym ciastem z rabarbarem. Jest to chyba najlepszy sposób na jego wykorzystanie (zaraz obok kompotu) ;)
Z pewnością każdy je zna ale zachęcam do wypróbowania mojej wersji :)
Składniki:
- 3 szklanki mąki;
- 4 jajka;
- 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki + 2 łyżki;
- kostka margaryny;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- ok. 400-500 g rabarbaru.
Wykonanie:
Białka jaj oddzielić od żółtek. Mąkę połączyć z żółtkami, 1 szklanką cukru, margaryną i proszkiem do pieczenia. Ciasto zagnieść (powinno być suche i sypkie). 2/3 masy wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 1/2 szklanki cukru. Pianę wyłożyć na spód ciasta. Na pianę delikatnie położyć obrany i pokrojony w kawałki rabarbar. Do pozostałego ciasta dodać 2 łyżki cukru i wymieszać tak, aby powstała kruszonka. Posypać nią wierzch ciasta. Całość piec 40 minut w 180 st. C.
Przepis bierze udział w akcji:
mmmm.... wygląda po prostu obłędnie!
OdpowiedzUsuńKruche ciasto + rabarbar to połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbarowe wypieki!
OdpowiedzUsuń1 szklanka cukru + 1/2 szklanki + 2 łyżki;
OdpowiedzUsuń1/2 szklanki? - czego tutaj ?
ok. 400-500 g rabarbaru. to ile to będzie ok. rabarbaru w sztukach?
Proszę uważnie przeczytać wykonanie, tam wszystko jest napisane.
Usuń400-500 g rabarbaru ciężko podać w sztukach, bo rabarbar może być mały albo duży.
na początku trzeba jakoś specjalnie nagrzać piekarnik, czy nie ?
OdpowiedzUsuńMożna wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Usuń