wtorek, 13 maja 2014

Jabłka pieczone w kruchym cieście






Przepyszna przekąska do kawy lub herbaty. Ale można też je zabrać gdziekolwiek ze sobą. Miękkie, jabłkowe nadzienie w chrupiącym, kruchym cieście. Jak dla mnie smaczniejsza propozycja niż niejeden jabłecznik. Uwielbiam takie ciacha :)

Składniki:
  • 4 duże jabłka;
  • 1/2 kg mąki;
  • 2 żółtka;
  • 1 całe jajko;
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia;
  • 300 g margaryny;
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany;
  • skórka otarta z 1 cytryny;
  • 1/2 szklanki cukru.
Wykonanie:
Z podanych składników (oprócz jabłek) zagnieść ciasto i wstawić je na pół godziny do lodówki. Jabłka obrać, pokroić w 1,5 cm plastry i małym nożykiem wyciąć gniazda nasienne.


Ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę posypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i pociąć na dość duże kwadraty (różnej wielkości, gdyż krążki jabłka nie są takie same). Krążki jabłka zawijać szczelnie w ciasto i układać na blaszce zwiniętą stroną do dołu. Przed upieczeniem ciastka najlepiej posmarować rozbełtanym jajkiem. Da ono złocisty kolor po upieczeniu. Całość piec ok. 15-20 minut w 180 st. C. na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przepis bierze udział w akcji:

Piknik majowy

4 komentarze:

  1. O mniam, coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne, z dzieciństwa pamiętam takie w cieście naleśnikowym, ale te też, jestem pewna, są doskonałe :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)