Takiego sernika jeszcze nie jadłam! Czekolada w połączeniu z pomarańczą daje wyjątkowy smak. Przepis dodaję do swoich ulubionych. Masa serowa jest puszysta i wilgotna. Rozpływa się w ustach! A ciasteczkowy spód jest nieziemski i idealnie komponuje się z całością. Nutka pomarańczowego smaku jest ukoronowaniem całości. Polecam bardzo:)
Składniki:
SPÓD:
- 400 g herbatników maślanych;
- 80 g masła;
- 1 łyżka kakao.
MASA SEROWA:
- 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 200 g czekolady deserowej;
- 200 g śmietany 30% lub 36%;
- 4 jajka;
- skórka otarta z 1 pomarańczy;
- kilka kropli aromatu pomarańczowego.
POLEWA:
- 100 g czekolady deserowej;
- 1 łyżka masła.
Wykonanie:
SPÓD: Ciasteczka zmielić, dodać kakao, wymieszać. Masło roztopić i gorące wlać do ciasteczek. Zagnieść całość do połączenia składników. Masę wyłożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód dobrze przygnieść. Wstawić do lodówki.
MASA SEROWA: Czekoladę roztopić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Twaróg zmiksować z mąką i śmietanką. Do masy wlać małym strumieniem przestudzoną czekoladę, stale miksując. Dodawać po jednym jajku, następnie skórkę i aromat pomarańczowy. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do piekarnika. Całość piec około godziny w 170 st. C. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić sernik w zamkniętym piekarniku (najlepiej aż do wystudzenia).
O mniam, uwielbiam to połączenie... Pyszny musiał być ten sernik :)
OdpowiedzUsuńMistrzostwo :) Zjadłabym!
OdpowiedzUsuńkocham serniki ! : >
OdpowiedzUsuńwygląda przesmacznie. a czekolada z pomarańcza na pewno się idealnie uzupełniają smakowo : )) no i ten ciasteczkowy spód . . .
Chyba się właśnie zakochałam...;)
OdpowiedzUsuńDo mojego likierku i filiżanki dobrej herbaty bardzo poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie !
OdpowiedzUsuń