Czekoladowe, wilgotne ciasto z owocową nutką.
Ekspresowe, proste w wykonaniu.
Mój sposób na wykorzystanie zalegających słoików z dżemem ;) oj, tak, u mnie w piwnicy jest ich jeszcze mnóstwo... ;)
Składniki:
- 2 szklanki mąki;
- 2 jajka;
- 1 szklanka cukru;
- 1 szklanka oleju;
- 1 szklanka mleka;
- 3 czubate łyżki kakao;
- 1 łyżka proszku do pieczenia;
- pół słoiczka dowolnego dżemu (u mnie z czarnej porzeczki).
Wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem do białości. Cały czas miksując dodawać stopniowo olej, mleko, dżem oraz mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Masę przelać do niewielkiej blaszki i piec 45 minut w 180 st. C. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem, oblać lukrem lub polewą czekoladową.
Musiało pysznie smakować :)!
OdpowiedzUsuńomnomn.. już je wielbię! :D proste, ale efektowne :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho.
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho <3
OdpowiedzUsuńMmm, pyszne musiało być :)
OdpowiedzUsuńO, jak nie trzeba margaryny to na pewno zrobię, i to dziś lub jutro. :)
OdpowiedzUsuńA czy można dać mniej dżemu, nie pół słoika tylko np. 3 łyżki?
Można ale dzięki dodatkowi dżemu ciasto jest bardziej wilgotne :)
UsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńProste, szybkie i smaczne, takie wypieki należą do moich ulubionych
OdpowiedzUsuńtakie proste ciasta są fantastyczne :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń