piątek, 20 lutego 2015

Ciasto z dżemem






Czekoladowe, wilgotne ciasto z owocową nutką.
Ekspresowe, proste w wykonaniu.
Mój sposób na wykorzystanie zalegających słoików z dżemem ;) oj, tak, u mnie w piwnicy jest ich jeszcze mnóstwo... ;)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki;
  • 2 jajka;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 szklanka oleju;
  • 1 szklanka mleka;
  • 3 czubate łyżki kakao;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia;
  • pół słoiczka dowolnego dżemu (u mnie z czarnej porzeczki).
Wykonanie:
Żółtka ubić z cukrem do białości. Cały czas miksując dodawać stopniowo olej, mleko, dżem oraz mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Masę przelać do niewielkiej blaszki i piec 45 minut w 180 st. C. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem, oblać lukrem lub polewą czekoladową.

10 komentarzy:

  1. omnomn.. już je wielbię! :D proste, ale efektowne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, jak nie trzeba margaryny to na pewno zrobię, i to dziś lub jutro. :)
    A czy można dać mniej dżemu, nie pół słoika tylko np. 3 łyżki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ale dzięki dodatkowi dżemu ciasto jest bardziej wilgotne :)

      Usuń
  4. Proste, szybkie i smaczne, takie wypieki należą do moich ulubionych

    OdpowiedzUsuń
  5. takie proste ciasta są fantastyczne :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)