Mmm... dopiero skończyłam smażyć te rozkoszne pączusie i od razu zabrałam się za pisanie dla Was tego świetnego przepisu :) Zjadłam już chyba ze trzy takie pączki i jeszcze nie mam ich dość!
Nie na darmo nazwano je luksusowymi - zresztą zerknijcie sami na poniższy przepis ;)
Składniki:
PĄCZKI:
- 1/2 kg mąki pszennej;
- 3/4 szklanki cukru;
- 10 dag masła;
- 7 żółtek;
- 1 szklanka mleka;
- 4 dag drożdży;
- 2 łyżki spirytusu (lub 3 łyżki wódki);
- aromat pomarańczowy;
- 3 dag migdałów (mogą być płatki migdałowe);
- 1 opakowanie cukru waniliowego.
LUKIER:
- 1/3 szklanki wody;
- 1/2 szklanki cukru pudru.
PONADTO:
- słoik dżemu morelowego;
- kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji.
Wykonanie:
PĄCZKI: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać połowę przesianej mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Masło rozpuścić. Migdały posiekać. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Cały czas miksując dodać aromat i posiekane migdały. Następnie rozczyn z drożdży połączyć z masą jajeczną, resztą mąki, spirytusem i roztopionym masłem. Starannie wyrobić ciasto a następnie odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto i oprószyć je mąką. Ugnieść delikatnie ręką na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykrawać z ciasta krążki. Krążki kłaść na rozgrzany olej i smażyć z obydwu stron. Pączki wykładać na papierowy ręcznik. Jeszcze ciepłe nadziewać dżemem.
LUKIER: Wymieszać dokładnie składniki na lukier i polać nim pączki. Na to wyłożyć kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Przepis bierze udział w akcjach:
Znakomity przepis i bajeczne pączusie, och sięgnę po jednego :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Smaczne i pyszne pączki ;) w końcu luksusowe ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńPomimo, że już po tłustym czwartku to zdjęcie mnie nadal kusi, aby wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się doskonale, smakowicie nadziane. Fantastycznie Ci wyszły! :)
OdpowiedzUsuńPyszne pączki.
OdpowiedzUsuń