czwartek, 12 lutego 2015

Luksusowe pączki







Mmm... dopiero skończyłam smażyć te rozkoszne pączusie i od razu zabrałam się za pisanie dla Was tego świetnego przepisu :) Zjadłam już chyba ze trzy takie pączki i jeszcze nie mam ich dość!
Nie na darmo nazwano je luksusowymi - zresztą zerknijcie sami na poniższy przepis ;)

Składniki:
PĄCZKI:
  • 1/2 kg mąki pszennej;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 10 dag masła;
  • 7 żółtek;
  • 1 szklanka mleka;
  • 4 dag drożdży;
  • 2 łyżki spirytusu (lub 3 łyżki wódki);
  • aromat pomarańczowy;
  • 3 dag migdałów (mogą być płatki migdałowe);
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.
LUKIER:
  • 1/3 szklanki wody;
  • 1/2 szklanki cukru pudru.
PONADTO:
  • słoik dżemu morelowego;
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji.
Wykonanie:
PĄCZKI: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać połowę przesianej mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Masło rozpuścić. Migdały posiekać. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Cały czas miksując dodać aromat i posiekane migdały. Następnie rozczyn z drożdży połączyć z masą jajeczną, resztą mąki, spirytusem i roztopionym masłem. Starannie wyrobić ciasto a następnie odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto i oprószyć je mąką. Ugnieść delikatnie ręką na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykrawać z ciasta krążki. Krążki kłaść na rozgrzany olej i smażyć z obydwu stron. Pączki wykładać na papierowy ręcznik. Jeszcze ciepłe nadziewać dżemem.
LUKIER: Wymieszać dokładnie składniki na lukier i polać nim pączki. Na to wyłożyć kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Przepis bierze udział w akcjach:


Karnawałowe Słodkości! Pączki na Tłusty Czwartek

6 komentarzy:

  1. Znakomity przepis i bajeczne pączusie, och sięgnę po jednego :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis. Smaczne i pyszne pączki ;) w końcu luksusowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomimo, że już po tłustym czwartku to zdjęcie mnie nadal kusi, aby wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentują się doskonale, smakowicie nadziane. Fantastycznie Ci wyszły! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)