Trochę inne ciasto rafaello. Inne, bo nie przekładane biszkoptem a pysznymi blatami bezowymi!
To rafaello jest bardziej pracochłonne, ale wynagrodzi Wam to smakiem... ;)
A jeśli chcecie przepis na łatwe i ekspresowe rafaello, to zapraszam tutaj: klik.
Składniki:
BLATY BEZOWE:
- 5 białek;
- szczypta soli;
- 1 szklanka cukru pudru;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżeczka octu.
KREM:
- 200 ml śmietany kremówki;
- 250 g serka mascarpone;
- 1/2 szklanki cukru pudru;
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych.
PONADTO:
- podprażone migdały do posypania.
Wykonanie:
BEZA: Białka ubić z solą na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier, cały czas ubijając. Na końcu dodać ocet i mąkę. Miksować tak jeszcze około 5 minut. Masę wyłożyć na dużą blachę (u mnie taka w zestawie z piekarnikiem) wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec (suszyć) przez półtorej godziny w 100 st. C. Po upieczeniu bezę zostawić w zamkniętym piekarniku do wystygnięcia. Następnie wyjąć z piekarnika i przekroić ją na trzy równe części.
KREM: Kremówkę ubić na sztywno razem z serkiem mascarpone. Pod koniec ubijania dodać cukier i wiórki kokosa, zmiksować. Krem wstawić do lodówki na godzinę. Następnie przekładać nim blaty bezowe. Wierzch ciasta również posmarować odrobiną kremu i posypać migdałami.
Abeczko Kochana! Coś pysznego!!! Mniam!!!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie!! :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html
Sama słodycz))) miamm
OdpowiedzUsuńRewelacja, podziwiam doskonałą bezę! :)
OdpowiedzUsuńO mamuniu, takie to już w ogóle musiało być obłędnie pyszne! :)
OdpowiedzUsuńIstna rozkosz! :>
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na smaczne rafaello :) chętnie zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuń