niedziela, 1 lutego 2015

Bezowe rafaello



Trochę inne ciasto rafaello. Inne, bo nie przekładane biszkoptem a pysznymi blatami bezowymi!
To rafaello jest bardziej pracochłonne, ale wynagrodzi Wam to smakiem... ;)
A jeśli chcecie przepis na łatwe i ekspresowe rafaello, to zapraszam tutaj: klik.

Składniki:
BLATY BEZOWE:
  • 5 białek;
  • szczypta soli;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczka octu.
KREM:
  • 200 ml śmietany kremówki;
  • 250 g serka mascarpone;
  • 1/2 szklanki cukru pudru;
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych.
PONADTO:
  • podprażone migdały do posypania.
Wykonanie:
BEZA: Białka ubić z solą na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier, cały czas ubijając. Na końcu dodać ocet i mąkę. Miksować tak jeszcze około 5 minut. Masę wyłożyć na dużą blachę (u mnie taka w zestawie z piekarnikiem) wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec (suszyć) przez półtorej godziny w 100 st. C. Po upieczeniu bezę zostawić w zamkniętym piekarniku do wystygnięcia. Następnie wyjąć z piekarnika i przekroić ją na trzy równe części.
KREM: Kremówkę ubić na sztywno razem z serkiem mascarpone. Pod koniec ubijania dodać cukier i wiórki kokosa, zmiksować. Krem wstawić do lodówki na godzinę. Następnie przekładać nim blaty bezowe. Wierzch ciasta również posmarować odrobiną kremu i posypać migdałami.

8 komentarzy:

  1. Abeczko Kochana! Coś pysznego!!! Mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie!! :)
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja, podziwiam doskonałą bezę! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mamuniu, takie to już w ogóle musiało być obłędnie pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. super pomysł na smaczne rafaello :) chętnie zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)