Puszysty i delikatny keks ze samych białek.
Z dodatkiem kandyzowanych owoców, oprószony cukrem pudrem prezentuje się i smakuje doskonale :)
Może i Wy macie ochotę go wypróbować?
Składniki:
- 6 białek;
- 100 g cukru;
- 100 g masła;
- 100 g mąki pszennej;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 150 g owoców kandyzowanych.
Wykonanie:
Masło rozpuścić, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Cały czas miksując wlać przestudzone masło. Odłożyć mikser. Do białek dodać przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać łyżką. Do masy dodać owoce, wymieszać. Masę wylać do keksówki. Piec 45 minut w 180 st. C.
Robiłam bardzo podobny keks, jest niezwykle delikatny i puszysty :)
OdpowiedzUsuńwow, tak prosty w przygotowaniu, a taki pyszny:D
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo delikatnie. Lubię Keksy, musza tylko apel kac jedna zasadę ;) musza byc wilgotne.
OdpowiedzUsuńlubię bardzo :)
OdpowiedzUsuń