wtorek, 17 lutego 2015

Keks z białek





Puszysty i delikatny keks ze samych białek.
Z dodatkiem kandyzowanych owoców, oprószony cukrem pudrem prezentuje się i smakuje doskonale :)
Może i Wy macie ochotę go wypróbować?

Składniki:
  • 6 białek;
  • 100 g cukru;
  • 100 g masła;
  • 100 g mąki pszennej;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 150 g owoców kandyzowanych.
Wykonanie:
Masło rozpuścić, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Cały czas miksując wlać przestudzone masło. Odłożyć mikser. Do białek dodać przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać łyżką. Do masy dodać owoce, wymieszać. Masę wylać do keksówki. Piec 45 minut w 180 st. C.

4 komentarze:

  1. Robiłam bardzo podobny keks, jest niezwykle delikatny i puszysty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, tak prosty w przygotowaniu, a taki pyszny:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada bardzo delikatnie. Lubię Keksy, musza tylko apel kac jedna zasadę ;) musza byc wilgotne.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)