sobota, 24 stycznia 2015

Tarta czekoladowo-pomarańczowa






Tarta, która składa się z kilku przepysznych warstw:
1. Ciasteczkowy spód.
2. Serek ricotta z kandyzowaną skórką pomarańczową.
3. Krem czekoladowy smakujący jak trufla.
4. Galaretka pomarańczowa.
Całość komponuje się wyśmienicie, polecam wypróbować! :)


Składniki:
CIASTECZKOWY SPÓD:
  • 350 g ciasteczek markizów (u mnie Hity waniliowe);
  • 100 g masła.
BIAŁA WARSTWA:
  • 250 g serka ricotta;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 4 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej.
CZEKOLADOWA WARSTWA:
  • 200 ml śmietany kremówki;
  • 200 g gorzkiej czekolady.
PONADTO:
  • 2 galaretki pomarańczowe.
Wykonanie:
CIASTECZKOWY SPÓD: Ciasteczka dobrze rozdrobnić - ja zrobiłam to w maszynce do mielenia mięsa. Masło rozpuścić na gazie i wlać do ciasteczek, zagnieść. Masą wyłożyć spód i boki formy na tartę, wstawić do lodówki na 15 minut.
BIAŁA WARSTWA: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą łyżką i wyłożyć na ciasteczkowy spód.
CZEKOLADOWA WARSTWA: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestygnięcia. Kremówkę ubić na sztywno a następnie cały czas ubijając wlać przestudzoną czekoladę. Gdy masa będzie jednolita, wylać ją na białą warstwę. Wstawić do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu. Tężejącą wylać na wierzch tarty. Chłodzić przez dwie godziny.


Przepis bierze udział w akcji:
Tarta słodka czy wytrawna?

4 komentarze:

  1. Babeczko, wyglada NIEZIEMSKO, OBlEDNIE!!!! Muszę wypróbowac przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie czekolada - pomarańcze uwielbiam, więc cała tarta musi być obłędna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ ona smakowita i ładna :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)