czwartek, 1 stycznia 2015

Twarożkowe laseczki





Co prawda już po Świętach ale kompletnie zapomniałam o tym przepisie na świąteczne twarożkowe laseczki. Na zdjęcia natknęłam się zupełnie przypadkiem - z nudów przeglądając zdjęcia w aparacie.
Nie ma możliwości, bym za rok przed Świętami pamiętała żeby je dodać na bloga ;) dlatego dodaję je teraz - spóźnione... ale nie ma potrzeby, żeby dekorować je świątecznie :)
Można zjeść lekko oprószone cukrem pudrem i i tak będą wyśmienite!

Składniki:
LASECZKI:
  • 3 szklanki mąki;
  • 1/2 kg dwukrotnie zmielonego twarogu;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 jajko;
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
LUKIER CYTRYNOWY:
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 4-5 łyżek soku z cytryny;
  • odrobina czerwonego barwnika.
Wykonanie:
LASECZKI: Wszystkie składniki po prostu wrzucić do miski i zagnieść. Gdy ciasto będzie już gładkie, podzielić je na kilka porcji i na stolnicy toczyć z niego cienkie wałeczki. Układać je na blaszce formując laseczki. Piec 20 minut w 180 st C. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.
LUKIER: Do soku dodać barwnik, zamieszać. Do cukru dodać sok z cytryny i dobrze wymieszać. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dodać więcej soku. Jeśli będzie zbyt rzadki - dodać więcej cukru. Gotowym lukrem dekorować laseczki.

SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU !!!

4 komentarze:

  1. Dawno, dawno miałam podobny przepis ale na ciasteczka. Były bardzo smaczne. Pozdrawiam w Nowym Roku!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ one cudne! Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)