Po co przepłacać w cukierni, jeśli można niewielkim kosztem przygotować całą masę przepysznych eklerów we własnej kuchni :)
U mnie nic już po nich nie zostało ale jak tak patrzę na te zdjęcia, to mam ochotę zrobić je znowu... UWIELBIAM EKLERY, a Wy? :)
Składniki:
EKLERY:
- 1 szklanka wody;
- 125 g margaryny;
- 1 szklanka mąki;
- 4 jajka.
KREM:
- 650 ml mleka;
- 2 budynie waniliowe;
- 200 g masła;
- 3/4 szklanki cukru.
PONADTO:
- 100 g deserowej czekolady.
Wykonanie:
EKLERY: W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i energicznie mieszać. Gdy masa będzie odchodzić od garnka, zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie masę zmiksować i dodawać po jednym jajku. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyciskać ze szprycy masę w kształcie eklerków. Piec 25 minut w 200 st. C. Po upieczeniu eklerki wyjąć z piekarnika i gdy będą przestudzone, przekrajać wzdłuż.
KREM: 500 ml mleka wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować, często mieszając. W pozostałym mleku wymieszać budynie i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż budyń zacznie bulgotać. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie miękkie masło zmiksować i dodawać do niego po łyżce budyniu, cały czas miksując. Gotowym kremem nadziewać eklery.
POLEWA: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i oblać eklery.
Też ostatnio robiłam eklerki, ale z kremem orzechowym :)
OdpowiedzUsuńhttp://oryginalnysmak.pl/eklery-z-kremem-orzechowym/
Wspaniałe pyszności :)
OdpowiedzUsuńUduszę gołymi rękami!!!!! Jestem taka głodna a one wyglądają przepysznie!!!!!!!
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa :)!!!
OdpowiedzUsuńMniam, ale mi narobiłaś ochoty na eklerki :)
OdpowiedzUsuńChętnie się poczęstuję....wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne! :)
OdpowiedzUsuńbomba pozytywnych kalorii! :D
OdpowiedzUsuńZnakomite, tak zachęcające! :>
OdpowiedzUsuńPyszne słodkości!! Wyglądają mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńAle świetne eklerki, mega apetyczne, chętna jestem choć na jedną :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie:
http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/
Mniam mniam mniam i nic innego nie da się powiedzieć. Pychota, ślicznota itp itd :)
OdpowiedzUsuńA mi się kuszą podczas krojenia
OdpowiedzUsuńPyszne, zjedzone praktycznie od ręki
OdpowiedzUsuń