sobota, 10 stycznia 2015

Eklery z budyniem






Po co przepłacać w cukierni, jeśli można niewielkim kosztem przygotować całą masę przepysznych eklerów we własnej kuchni :) 
U mnie nic już po nich nie zostało ale jak tak patrzę na te zdjęcia, to mam ochotę zrobić je znowu... UWIELBIAM EKLERY, a Wy? :)

Składniki:
EKLERY:
  • 1 szklanka wody;
  • 125 g margaryny;
  • 1 szklanka mąki;
  • 4 jajka.
KREM:
  • 650 ml mleka;
  • 2 budynie waniliowe;
  • 200 g masła;
  • 3/4 szklanki cukru.
PONADTO:
  • 100 g deserowej czekolady.
Wykonanie:
EKLERY: W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i energicznie mieszać. Gdy masa będzie odchodzić od garnka, zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie masę zmiksować i dodawać po jednym jajku. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyciskać ze szprycy masę w kształcie eklerków. Piec 25 minut w 200 st. C. Po upieczeniu eklerki wyjąć z piekarnika i gdy będą przestudzone, przekrajać wzdłuż.
KREM: 500 ml mleka wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować, często mieszając. W pozostałym mleku wymieszać budynie i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż budyń zacznie bulgotać. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie miękkie masło zmiksować i dodawać do niego po łyżce budyniu, cały czas miksując. Gotowym kremem nadziewać eklery.
POLEWA: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i oblać eklery.

14 komentarzy:

  1. Też ostatnio robiłam eklerki, ale z kremem orzechowym :)
    http://oryginalnysmak.pl/eklery-z-kremem-orzechowym/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uduszę gołymi rękami!!!!! Jestem taka głodna a one wyglądają przepysznie!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, ale mi narobiłaś ochoty na eklerki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie się poczęstuję....wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znakomite, tak zachęcające! :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne słodkości!! Wyglądają mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale świetne eklerki, mega apetyczne, chętna jestem choć na jedną :)
    Zapraszam do mnie:
    http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam mniam mniam i nic innego nie da się powiedzieć. Pychota, ślicznota itp itd :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A mi się kuszą podczas krojenia

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne, zjedzone praktycznie od ręki

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)