wtorek, 20 stycznia 2015

Ryżowe ciasteczka







Najlepsze ciasteczka na świecie - zawsze kruche i zawsze wychodzą!
Nie ma możliwości aby te ciasteczka się nie udały :)
Przepis pochodzi z naszego rodzinnego przepiśnika i korzystaliśmy z niego dziesiątki razy.


Składniki:

  • 160 g kleiku ryżowego;
  • 250 g margaryny;
  • 3 jajka;
  • 1 szklanka cukru;
  • 4 spore łyżki wiórków kokosowych;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • marmolada.
Wykonanie:
Miękką margarynę posiekać razem z kleikiem. Dodać pozostałe składniki (oprócz marmolady) i całość zagnieść ręką. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce. W każdym ciasteczku zrobić otwór.


Ciasteczka piec do zarumienienia, około 20 minut w 180 st. C. Po tym czasie ciasteczka wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Ciasteczka dekorować marmoladą.

Przepis bierze udział w akcji:

Karnawałowe Słodkości!

4 komentarze:

  1. wyglądają świetnie i zapewne sa delikatne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak z cukierni! A przepisu nie znam... Zapisuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A można je robić w mikrofali??

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)