niedziela, 28 grudnia 2014

Marcepanowe ciasto ze śliwkami




Jak zima, to koniecznie marcepan :) W połączeniu ze śliwkami smakuje naprawdę rewelacyjnie. Niby zwykłe ciasto a jednak urzeka.
Ja kocham marcepan - pokochałam również to ciasto!

Składniki:
  • 250 g margaryny;
  • 200 g cukru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • szczypta soli;
  • 5 jajek;
  • 200 g pokruszonej masy marcepanowej;
  • 250 g mąki pszennej;
  • 75 g mąki ziemniaczanej;
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 3 łyżki mielonych migdałów;
  • 200-300 g śliwek;
  • spora garść migdałów w słupkach;
  • cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrami do białości. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie dodać marcepan i mielone migdały, utrzeć. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy, cały czas miksując. Ciasto wylać do niewielkiej blaszki. Na cieście układać połówki śliwek (skórką do dołu), posypać migdałami w słupkach. Piec 50 minut w 180 st. C. Po upieczeniu i przestudzeniu ciasta, posypać je cukrem pudrem.


4 komentarze:

  1. I do mnie to ciasto przemawia, fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, marcepanowe ze śliwkami musiało smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooo chętnie bym zjadła takie ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  4. ale smaczne ciach :) poczęstuję się kawałkiem do kawki :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)