Bardzo proste w wykonaniu ciasto :)
Tradycyjny ucierany spód, warstwa czekoladowa oraz krem z bitej śmietany i serka mascarpone. Całość wykończona owocami, bez których ciasto nie miałoby już "tego" smaku.
Składniki:
CIASTO:
- 2 szklanki mąki;
- 1 łyżka proszku do pieczenia;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 190 g margaryny;
- 1 szklanka cukru;
- 3 jajka;
- 3/4 szklanki mleka.
WARSTWA CZEKOLADOWA:
- 100 g gorzkiej czekolady;
- 3/4 szklanki cukru pudru;
- 2 łyżki masła.
KREM:
- 200 ml śmietany 36%;
- 250 g serka mascarpone;
- 3 łyżki cukru pudru.
PONADTO:
- dowolne owoce do dekoracji.
Wykonanie:
CIASTO: Miękką margarynę utrzeć z cukrami do białości. Następnie cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem i dodawać do masy na przemian z mlekiem, cały czas ucierając. Ciasto wylać do niewielkiej blaszki i piec 40 minut w 180 st. C.
WARSTWA CZEKOLADOWA: w rondelku roztopić masło z czekoladą, zdjąć z ognia i dodać cukier, dobrze wymieszać. Masą posmarować wierzch ciasta.
KREM: Wszystkie składniki zmiksować razem na sztywny krem i posmarować nim ciasto.
Na samym wierzchu ułożyć owoce.
Źródło
WARSTWA CZEKOLADOWA: w rondelku roztopić masło z czekoladą, zdjąć z ognia i dodać cukier, dobrze wymieszać. Masą posmarować wierzch ciasta.
KREM: Wszystkie składniki zmiksować razem na sztywny krem i posmarować nim ciasto.
Na samym wierzchu ułożyć owoce.
Źródło
Mmm, znakomite :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńmmmm.. i ten wierzch... <3 wisienka na torcie! :D
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :)!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuń