niedziela, 14 grudnia 2014

Ciasto śmietankowe z czekoladą






Bardzo proste w wykonaniu ciasto :)
Tradycyjny ucierany spód, warstwa czekoladowa oraz krem z bitej śmietany i serka mascarpone. Całość wykończona owocami, bez których ciasto nie miałoby już "tego" smaku.

Składniki:
CIASTO:
  • 2 szklanki mąki;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 190 g margaryny;
  • 1 szklanka cukru;
  • 3 jajka;
  • 3/4 szklanki mleka.
WARSTWA CZEKOLADOWA:
  • 100 g gorzkiej czekolady;
  • 3/4 szklanki cukru pudru;
  • 2 łyżki masła.
KREM:
  • 200 ml śmietany 36%;
  • 250 g serka mascarpone;
  • 3 łyżki cukru pudru.
PONADTO:
  • dowolne owoce do dekoracji.
Wykonanie:
CIASTO: Miękką margarynę utrzeć z cukrami do białości. Następnie cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem i dodawać do masy na przemian z mlekiem, cały czas ucierając. Ciasto wylać do niewielkiej blaszki i piec 40 minut w 180 st. C.
WARSTWA CZEKOLADOWA: w rondelku roztopić masło z czekoladą, zdjąć z ognia i dodać cukier, dobrze wymieszać. Masą posmarować wierzch ciasta.
KREM: Wszystkie składniki zmiksować razem na sztywny krem i posmarować nim ciasto.
Na samym wierzchu ułożyć owoce.

Źródło

5 komentarzy:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)