środa, 26 września 2012

Ciasteczka spiralki




Komu jedno?;)

Składniki:
  • 125 g masła;
  • 150 g cukru;
  • 250 g mąki;
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka mleka;
  • 3 łyżki kakao.
Wykonanie:
Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Wbić jajko. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy, zmiksować. Nie przeraźcie się, że ciasto jest za rzadkie;) po wyjęciu z lodówki będzie nadawało się do wałkowania. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i mleko, zmiksować. Obydwie masy włożyć na 30 minut do lodówki. Wyjąć i rozwałkować na dwa placki. Położyć jeden na drugi i zrolować wzdłuż krótszego boku. Ostrym nożem kroić w talarki. Piec 10-15 minut w temperaturze 180 st. C.

piątek, 21 września 2012

Muffinki malinowo-cytrynowe



Jeśli tak jak ja planujecie użyć mrożonych malin, to nie rozmrażajcie ich, tylko takie prosto z zamrażarki dodajcie do ciasta.
Uwielbiam maliny i wszystko co malinowe, dlatego spodziewajcie się jeszcze przepisów z wykorzystaniem malin;)
Jeśli posiadacie maliny w ogrodzie i nie wiecie co z nimi robić, to polecam włożyć je do plastikowego pojemnika i umieścić w zamrażalce:) W każdej chwili będziecie mogli upiec takie smakowite muffinki, a maliny nie rozlecą się w pojemniku.

Składniki:
  • 125 g naturalnego jogurtu;
  • 3/4 szklanki oleju;
  • 2 jajka;
  • skórka starta z 1 cytryny;
  • 150 g mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 125 g cukru;
  • maliny.
Wykonanie:
W naczyniu wymieszać jogurt i olej. Dodać jajka, skórkę z cytryny i wymieszać. Dodać przesianą z proszkiem mąkę i cukier. Wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przelać do foremek. Do każdej foremki włożyć malinkę i przykryć odrobiną ciasta. Piec 25 minut w temperaturze 170 st. C.


poniedziałek, 17 września 2012

Ciasto toffi bez pieczenia




Coś ostatnio mam chętkę na ciasta bez pieczenia:) Przeważnie nie robię drugi raz tego samego ciasta, ponieważ wolę wypróbować coś nowego. Ale to ciasto tak mi zasmakowało, że obiecałam sobie, że zrobię je jeszcze raz (co najmniej).

Składniki:
  • 5 paczek herbatników;
  • 220 g masła;
  • 2 budynie toffi;
  • 0,75 l. mleka;
  • masa krówkowa;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • mała śmietana kremówka;
  • 2 śmietan-fixy.
Wykonanie:
Budynie ugotować na mleku według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Do wystudzonego budyniu dodawać po łyżce masła i miksować. Na blaszce ułożyć herbatniki. Na to masę budyniową. Ułożyć drugą warstwę herbatników. Na to wyłożyć masę krówkową (podgrzana lepiej się rozsmarowuje) i znów herbatniki. Ubić kremówkę, dodać cukier puder i śmietan-fixy, ubijać jeszcze chwilę. Wyłożyć na ciasto. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

środa, 12 września 2012

Bajaderka





Słodko, słodko, baardzo słodko;)

Składniki:
  • 2 paczki pokruszonych herbatników;
  • pół szklanki mleka;
  • pół szklanki cukru;
  • pół szklanki rodzynek;
  • 1/3 słoika czerwonego dżemu;
  • 3/4 kostki margaryny;
  • kilka kropel olejku rumowego;
  • 2 łyżki nutelli;
  • 4 łyżki kakao;
  • polewa czekoladowa.
Wykonanie:
Rodzynki sparzyć. Mleko, cukier, margarynę i kakao zagotowujemy razem. Kiedy masa trochę ostygnie dodajemy herbatniki, dżem, nutellę, olejek i rodzynki. Wymieszać i przygotowaną masę wylać do prostokątnej formy. Polać polewą czekoladową i wstawić do lodówki na dwie godziny.



sobota, 8 września 2012

Jabłecznik z różową pianką



Składniki:
  • 3 szklanki mąki;
  • 5 jajek;
  • kostka margaryny;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 kg jabłek;
  • szklanka cukru;
  • torebka czerwonego kisielu.
Wykonanie:
Mąkę przesiej do miski. Białka jajek oddziel od żółtek. Margarynę pokrój w drobną kostkę, dodaj do mąki. Dosyp proszek do pieczenia oraz 4 łyżki cukru. Dołóż żółtka. Zagnieć ciasto i schłodź. Rozwałkuj 2/3 ciasta, wylep nim spód formy. Resztę ciasta dalej chłodź. Jabłka obierz i pokrój. Usmaż w rondlu z resztą cukru, przestudź. Białka ubij, dodaj kisiel. Na cieście rozsmaruj jabłka, na to wylej pianę. Wyjmij resztę ciasta i zetrzyj na pianę. Piecz 50 minut w temperaturze 180 st. C.

Przepis bierze udział w akcji:

piątek, 7 września 2012

Muffinki jabłkowe z cynamonem


Wilgotne i smakowite:) a do ich wykonania nie potrzebujesz miksera.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 1 szklanka mleka;
  • 2 jajka;
  • 2 jabłka;
  • 1/2 szklanki oleju;
  • płaska łyżeczka cynamonu.
Wykonanie:
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem. W drugiej misce wymieszaj mleko, jajka, starte jabłka i olej. Połącz dwie masy i przełóż do foremek. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu i wystygnięciu muffinek udekoruj je lukrem lub cukrem pudrem.


Przepis bierze udział w akcji:

czwartek, 6 września 2012

Pudding czekoladowy



Szybki i prosty deser dla wielbicieli czekolady:)
Deser posypałam poziomkami, ale oczywiście możecie użyć innych owoców. Malin, truskawek a nawet winogron. Pudding posypany owocami jest dużo smaczniejszy niż bez nich;)
Deser możecie jest zarówno na zimno jak i na ciepło.

Składniki:
  • 0,5 litra mleka;
  • 3 łyżki cukru;
  • 1 łyżka kakao;
  • pół gorzkiej czekolady pokrojonej w kostkę;
  • 1 szklanka kaszy manny;
  • owoce do udekorowania.
Wykonanie:
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, kakao oraz czekoladę. Gotujemy. Gdy mleko zacznie się gotować wsypujemy powoli kaszkę, energicznie mieszając. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aż masa zacznie bąbelkować. Pudding przekładamy do miseczek i dekorujemy.


środa, 5 września 2012

Proste rafaello




To najłatwiejsze i najsmaczniejsze ciasto jakie robiłam:) Polecam je wszystkim, mało przy nim pracy, a smak... mniam:) Jeśli chcesz zrobić ciasto jeszcze szybciej, to zamiast robić domowy budyń, tak jak w przepisie, ugotuj dwa budynie śmietankowe z torebki i dalej postępuj według przepisu.

Składniki:
  • 2 paczki krakersów (każda po 180g);
  • 100 g wiórków kokosowych;
  • 3/4 kostki masła;
  • 2 żółtka;
  • 750 ml mleka;
  • 1 szklanka cukru;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • płatki migdałowe do posypania.
Wykonanie:
Żółtka wymieszać ze szklanką mleka i z całą mąką na jednolitą masę. Cukier zagotować z resztą mleka (500ml). Do gotującego się mleka wlać wcześniej przygotowaną masę, szybko mieszając. Gotować jak budyń. Odstawić do CAŁKOWITEGO wystygnięcia. Do budyniu dodawać po łyżce masła, miksować. Wsypać wiórki i wymieszać. W średniej wielkości blaszce układać krakersy, na to masę kokosową i znów krakersy. Masy powinno wystarczyć na trzy takie przełożenia. Na suchej patelni uprażyć migdały i posypać ciasto.

Tort makowy z kremem z białej czekolady





Tort był prezentem na urodziny Mamy:) Nie będę ukrywać, że wszystkim smakował i skończyło się kserowaniem przepisów dla innych:) Polecam ten tort! Możesz go nawet zrobić w formie ciasta, na zwykłej, prostokątnej blaszce. Ja już planuję różne kombinacje z tym tortem. Smacznego!:)

Składniki:
BLATY: 
  • 5 jajek;
  • 15 dag cukru pudru;
  • 12 dag mąki pszennej;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia;
  • 20 dag suchego maku.
PONCZ:
  • pół szklanki wody;
  • 3 łyżki alkoholu.
KREM:
  • 3 białe czekolady;
  • 0,5 litra kremówki.
Wykonanie:
BLATY: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder i żółtka. Wymieszać mąki, proszek i mak. Powoli połączyć z masą jajeczną i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 st. C przez 45 minut. Wystudzić i przekroić wzdłuż dwa razy.
PONCZ: Wymieszać składniki na poncz i nasączyć blaty.
KREM: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wlać schłodzoną białą czekoladę i dalej ubijać. Przełożyć kremem blaty i udekorować według uznania.



Piernik przekładany masą grysikową



Prosty i smaczny pierniczek:) Masa grysikowa idealnie pasuje do piernika.

Składniki:
CIASTO:
  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 1/2 szklanki oleju;
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany;
  • 1/4 szklanki płynnego miodu;
  • 250 g margaryny;
  • 4 jajka;
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników;
  • 1 łyżka kakao;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
MASA GRYSIKOWA:
  • 1 szklanka mleka;
  • 1/2 kostki masła;
  • 5 łyżek kaszy manny;
  • 2 łyżeczki cukru;
  • 2 łyżeczki soku z cytryny.
PONADTO:
  • dżem.
Wykonanie:
CIASTO: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno po jednym żółtku, miód, olej, mąkę z sodą, kakao i przyprawą, śmietanę, ubitą pianę z białek, ucierając. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec około 40-45 minut w temperaturze 180 st. C.
MASA GRYSIKOWA: Mleko zagotować z kaszką. Ostudzić. Masło utrzeć, połączyć z kaszą. Do masy dodać cukier i sok z cytryny.
PIERNIK PRZEKŁADANY: Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Posmarować dżemem, następnie 3/4 masy grysikowej, przykryć. Wierzch posmarować resztą masy.

wtorek, 4 września 2012

Tort miętowy



Tort zrobiłam na swoje urodziny:) smak mięty jest bardzo delikatny, więc bez obaw;)

Składniki:
  • 3 okrągłe biszkopty;
  • 0,5 litra kremówki;
  • 4 łyżki cukru pudru;
  • 2 śmietan-fixy;
  • 2 miętowe czekolady;
  • 1/2 szklanki wywaru z miętowej herbaty.
Wykonanie:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę przelać do miski, wsypać 2 czubate łyżki cukru pudru, dodać połowę schłodzonej kremówki i 1 śmietan-fix. Miksować. Osłodzoną herbatą nasączyć biszkopty. Wyłożyć miętową masę na jeden biszkopt, przykryć drugim. Drugą połowę śmietany zmiksować z dwiema łyżkami cukru pudru i śmietan-fixem. Wyłożyć na tort, ale zostawić trochę do dekoracji. Przykryć ostatnim biszkoptem i udekorować.


Różowa babka


Składniki:
  • 1 szklanka mąki;
  • 1 szklanka kisielu wiśniowego w proszku (ok. 3 paczki);
  • 6 jajek;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 szklanka oleju;
  • półtora łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Utrzeć jajka z cukrem, dodać mąkę, kisiel i proszek do pieczenia. Wlać olej, zmiksować. Przelać do formy i piec 50 minut w temperaturze 170 st. C. Gdy wystygnie udekorować dowolnie.


Torcik kokosowy




Składniki:
  • opakowanie okrągłych biszkoptów;
  • 1 szklanka cukru;
  • 10 dag wiórków kokosowych;
  • 1 szklanka mleka;
  • 1/2 kostki masła;
  • puszka brzoskwiń;
  • galaretka pomarańczowa.
Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Brzoskwinie odsączamy i kroimy w plasterki. Łyżkę wiórków odkładamy do dekoracji. Resztę mieszamy z mlekiem i cukrem i cały czas mieszając gotujemy około 30 minut na bardzo małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch. Nie przerywając ucierania, małymi porcjami dodajemy masę kokosową. Na dnie małej tortownicy ciasno układamy biszkopty. Wykładamy krem kokosowy, na nim układamy plasterki brzoskwiń. Wlewamy tężejącą galaretkę. Na kilka godzin wstawiamy do lodówki, żeby galaretka zastygła. Przed podaniem dekorujemy wiórkami.


Ciasto z mikrofalówki w 5 minut

Mam dla Was ciasto idealne, gdy pojawiają się niezapowiedziani goście. Udekoruj bitą śmietaną i pyszny deser gotowy;) W mikrofalówce trzymamy od 2 do 3 minut.

MURZYNEK:
  • 3 łyżki mąki;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 3 łyżki cukru;
  • 3 łyżki mleka;
  • 3 łyżki oleju;
  • 1 jajko;
  • 3 łyżki kakao.
Wykonanie:
Jajko roztrzepać widelcem w miseczce. Dodać olej i mleko, wymieszać. Następnie dodać pozostałe suche składniki (cukier, mąka, proszek i kakao). Dobrze wymieszać. Włożyć do mikrofalówki, temperaturę ustawić na maksymalną. Gdy ciasto urośnie, potrzymać je jeszcze chwilę, wyjąć i podawać.


BUDYNIOWE:
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 3 łyżki mąki;
  • 3 łyżki cukru;
  • 3 łyżki mleka;
  • 3 łyżki oleju;
  • 1 jajko;
  • 3 łyżki budyniu w proszku (u mnie toffi).
Wykonanie:
Jajko roztrzepać widelcem w miseczce. Dodać olej i mleko, wymieszać. Następnie dodać pozostałe suche składniki (cukier, mąka, proszek i budyń). Dobrze wymieszać. Włożyć do mikrofalówki, temperaturę ustawić na maksymalną. Gdy ciasto urośnie, potrzymać je jeszcze chwilę, wyjąć i podawać.




(W tym miejscu pojawią się też inne pomysły na ciasta w 5 minut. Polub bloga na facebooku i bądź na bieżąco z nowymi przepisami ;)

Muffinki kawowe z bitą śmietaną



Składniki:
  • 160 g margaryny;
  • 140 g cukru;
  • 3 jajka;
  • 160 g mąki;
  • 1,5 łyżeczki kakao;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 4 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
Wykonanie:
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka. Przesiej mąkę, wymieszaj ją z pozostałymi suchymi składnikami. Wsyp do masy maślanej i wymieszaj. Włóż ciasto do foremek. Piecz w temperaturze 180 st. C. przez 15 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu udekorować bitą śmietaną lub samemu zrobić krem: ubić małą śmietanę kremówkę z jedną łyżką cukru pudru. Udekorować szprycą.


Maślankowe ciasto z porzeczkami


Pamiętaj, żeby wcześniej umyć porzeczki i dokładnie je osuszyć.
Jeśli chcesz, żeby ciasto było wyższe, użyj małej blaszki.
Zamiast porzeczek możesz użyć innych owoców:)

Składniki:
  • 2 i 3/4 szklanki mąki;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 szklanka maślanki;
  • 3 jajka;
  • 1/2 szklanki oleju;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 400-500 g porzeczek.
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem. Do tego dodajemy olej oraz maślankę, miksujemy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Kiedy ciasto jest jednolite, przekładamy je do formy i posypujemy owocami. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. C. przez 60 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


Mleczne bułeczki



Mój debiut z ciastem drożdżowym okazał się sukcesem. Z podanych niżej składników uformowałam 12 mlecznych bułeczek. Kilka bułeczek przed upieczeniem posypałam jagodami, ale szybciej zniknęły te bez jagód:) Polecam jeść je na ciepło. Wyśmienite!:) 

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 3 dag drożdży;
  • 2 żółtka;
  • 3 łyżki cukru pudru;
  • 8 dag masła;
  • szklanka mleka;
  • skórka otarta z cytryny;
  • szczypta soli.
Wykonanie:
Roztopiony tłuszcz odstawiamy do wystygnięcia. W ciepłym mleku rozrabiamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż masa podwoi objętość. Dodajemy żółtka, pozostały cukier, skórkę z cytryny i sól. Składniki mieszamy, dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopiony letni tłuszcz i dalej wyrabiamy, aż będzie jednolite, sprężyste i lśniące. Ja wyrabiałam je przez 20 minut - im dłużej, tym lepiej. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy masa podwoi objętość dzielimy je na równe części i formujemy bułeczki. Odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w temperaturze 160 st. C. przez 30 minut.


Muffinki z nadzieniem toffi



Składniki:
  • 2 szklanki mąki;
  • 1 jajko;
  • pół szklanki cukru;
  • pół szklanki oleju;
  • szklanka mleka;
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia;
  • pół gorzkiej czekolady pokrojonej w kostkę;
  • masa krówkowa lub całe krówki lub sos toffi.
Wykonanie:
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać z cukrem i czekoladą. W oddzielnej misce wymieszać mleko, olej i jajko. Połączyć obie mieszanki, szybko wymieszać. Nałożyć trochę masy do foremek, na to kawałek krówki, masy krówkowej lub sosu. Wierzch przykryć ciastem. Piec w temperaturze 180 st. C. przez około 15 minut.


Ciasteczka kokosowe



Do przygotowania tych ciasteczek potrzebujesz tylko dwóch składników! Byłam sceptycznie nastawiona co do tego przepisu, ale jak widać ciasteczka wyszły;)

Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych;
  • 2/3 szklanki słodzonego mleka skondensowanego.
Wykonanie:
W misce połączyć wiórki kokosowe z mlekiem skondensowanym. Można dodać łyżeczkę cukru waniliowego do smaku. Masę bardzo dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i posmarować masłem. Z ciasta formować kuleczki i układać na blaszce. Spłaszczyć je lekko łyżeczką. Ciasteczka piec w temperaturze 180 st. C. do momentu aż się zarumienią (ok.10-15minut).