Powstało z potrzeby wykorzystania zalegającej masy marcepanowej. Nie musiałam długo się zastanawiać co zrobić :) Podobała mi się wizja ciasta w kształcie serca, pokryte masą marcepanową. Jednak z czego zrobić serce? Biszkopt wydawał mi się zbyt lekki, dlatego zrobiłam proste, ucierane ciasto cytrynowe, które przełożyłam bitą śmietaną.
Składniki:
CIASTO:
- 1 kostka margaryny;
- 1 i 1/2 szklanki cukru;
- skórka otarta z 1 cytryny;
- 5 jajek;
- 2 łyżki kwaśnej śmietany;
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
PONCZ:
- sok z 1 cytryny;
- 1/3 szklanki wody.
KREM:
- 300 ml śmietany 36%;
- 2 łyżki cukru pudru;
- 2 śmietan-fixy.
PONADTO:
- 200 g gotowej masy marcepanowej.
Wykonanie:
CIASTO: Margarynę utrzeć z cukrem i skórką cytrynową. W osobnej misce roztrzepać żółtka jaj i stopniowo wlewać do masy, cały czas miksując. Dodać śmietanę, zmiksować. Mąkę z proszkiem przesiać i dodać do masy. Całość wymieszać już szpatułką. Białka ubić na sztywno i dwiema partiami dodać do masy, za każdym razem delikatnie mieszając całość szpatułką. Tak przygotowaną masę wylać do blaszki w kształcie serca (lub innej dowolnej). Piec 70 minut w 180 st. C. Po upieczeniu ciasto wyjąć i ostudzić, następnie przekroić wzdłuż.
PONCZ: Składniki na poncz połączyć i nasączyć przekrojone ciasto z każdej strony (oczywiście oprócz spodu ciasta).
KREM: Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier i śmietan-fixy. 2/3 masy przełożyć ciasto. Resztą kremu wysmarować wierzch i boki ciasta. Wstawić do lodówki.
Masę marcepanową rozwałkować, podsypując cukrem pudrem, aby nie przyklejała się do stolnicy. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na nie rozwałkowaną masę marcepanową, wygładzić. Nadmiar masy odciąć nożykiem. Cukier puder zdjąć z ciasta pędzelkiem maczanym w wodzie. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia na godzinę.