poniedziałek, 30 czerwca 2014

Marcepanowe serce






Powstało z potrzeby wykorzystania zalegającej masy marcepanowej. Nie musiałam długo się zastanawiać co zrobić :) Podobała mi się wizja ciasta w kształcie serca, pokryte masą marcepanową. Jednak z czego zrobić serce? Biszkopt wydawał mi się zbyt lekki, dlatego zrobiłam proste, ucierane ciasto cytrynowe, które przełożyłam bitą śmietaną.

Składniki:
CIASTO:
  • 1 kostka margaryny;
  • 1 i 1/2 szklanki cukru;
  • skórka otarta z 1 cytryny;
  • 5 jajek;
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany;
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
PONCZ:
  • sok z 1 cytryny;
  • 1/3 szklanki wody.
KREM:
  • 300 ml śmietany 36%;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 2 śmietan-fixy.
PONADTO:
  • 200 g gotowej masy marcepanowej.
Wykonanie:
CIASTO: Margarynę utrzeć z cukrem i skórką cytrynową. W osobnej misce roztrzepać żółtka jaj i stopniowo wlewać do masy, cały czas miksując. Dodać śmietanę, zmiksować. Mąkę z proszkiem przesiać i dodać do masy. Całość wymieszać już szpatułką. Białka ubić na sztywno i dwiema partiami dodać do masy, za każdym razem delikatnie mieszając całość szpatułką. Tak przygotowaną masę wylać do blaszki w kształcie serca (lub innej dowolnej). Piec 70 minut w 180 st. C. Po upieczeniu ciasto wyjąć i ostudzić, następnie przekroić wzdłuż.
PONCZ: Składniki na poncz połączyć i nasączyć przekrojone ciasto z każdej strony (oczywiście oprócz spodu ciasta).
KREM: Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier i śmietan-fixy. 2/3 masy przełożyć ciasto. Resztą kremu wysmarować wierzch i boki ciasta. Wstawić do lodówki.
Masę marcepanową rozwałkować, podsypując cukrem pudrem, aby nie przyklejała się do stolnicy. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na nie rozwałkowaną masę marcepanową, wygładzić. Nadmiar masy odciąć nożykiem. Cukier puder zdjąć z ciasta pędzelkiem maczanym w wodzie. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia na godzinę.

wtorek, 24 czerwca 2014

Placuszki z rabarbarem



Trzeba sobie zrekompensować jakoś tę okropną pogodę za oknem... proponuję usmażyć sobie te pyszne placuszki z dodatkiem rabarbaru ;) słodko-kwaśne pyszne maleństwa, ktoś się skusi? ;) Posypane cukrem pudrem i leśnymi jagodami stanowiły pyszne danie :)
P.S. Mojemu Tacie bardzo zasmakowały ;)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 3 łyżki cukru;
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany, kefiru lub maślanki;
  • 1/2 szklanki mleka;
  • 2 jajka;
  • 35 dag rabarbaru.
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać razem suche składniki (przesianą mąkę z proszkiem i cukier), a w drugiej misce połączyć mokre składniki (kwaśna śmietana, mleko, rozbełtane jajka). Następnie obydwie masy połączyć i wymieszać całość. Do masy dodać umyty, obrany i pokrojony w kawałeczki rabarbar, wymieszać. Łyżką kłaść masę na rozgrzany olej i smażyć placuszki.

Przepis bierze udział w akcjach:

piątek, 20 czerwca 2014

Sernik limonkowy bez pieczenia






Serniki to jedne z najlepszych ciast. Obojętnie jakie - pieczone czy nie - ale ważne, aby w swoim składzie miały TWARÓG, ale nie taki wiaderkowy. Serki homogenizowane też się nie liczą. Pierwszy raz robiłam sernik bez pieczenia z prawdziwym twarogiem. I wiecie co? Wyszedł bezbłędny! :D

Składniki:
SPÓD:
  • 400 g herbatników;
  • 200 g masła.
MASA SEROWA:
  • 800 g twarogu dwukrotnie zmielonego (może być wiaderkowy);
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego;
  • 200 ml śmietany kremówki;
  • skórka i sok z 3 limonek;
  • 3 łyżki żelatyny;
  • 1/2 szklanki mleka.
Wykonanie:
SPÓD: Ciasteczka rozdrobnić (można zmielić w maszynce do mielenia mięsa). Masło roztopić i wlać co ciasteczek. Dobrze wymieszać. Powstałą masą wyłożyć dno tortownicy, docisnąć i odstawić do wystygnięcia. Wystudzoną wstawić do lodówki.
MASA SEROWA: Twaróg zmiksować z mlekiem skondensowanym. Dodać skórkę i sok z limonek, zmiksować. W osobnym naczyniu lekko napowietrzyć kremówkę, ubijając ją trzepaczką. Wlać do masy serowej i zmiksować. Żelatynę wsypać do mleka i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy mleko będzie ciepłe (nie gorące) zdjąć z palnika i dalej mieszać, aż do rozpuszczenia żelatyny. Po tym czasie mleko odstawić do przestudzenia. Po przestudzeniu mleko z żelatyną przelać przez sitko prosto do masy serowej i całość dobrze zmiksować. Masę wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Przepis bierze udział w akcjach:

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Jabłecznik pod cytrynowymi bezikami






Ładnie prezentujący się jabłecznik pod kruchutkimi bezikami :)
Najlepszy oczywiście na drugi dzień.
Bez zbędnego przedłużania, zapraszam po przepis ;)

Składniki:
SPÓD:
  • 250 g margaryny;
  • 4 żółtka;
  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 łyżeczki cukru pudru.
MUS JABŁKOWY:
  • litrowy słoik dżemu z jabłek;
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej.
lub:
  • 1 i 1/2 kg jabłek;
  • 4 łyżki cukru;
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej.
CYTRYNOWE BEZIKI:
  • 4 białka;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 1 kisiel cytrynowy;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
PONADTO:
  • 3 łyżki bułki tartej.
Wykonanie:
SPÓD: Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem i cukrem. Dodać pokrojoną w kosteczkę margarynę i posiekać nożem. Na końcu dodać żółtka i całość dobrze zagnieść. Wyrobione ciasto wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyłożyć ciastem blaszkę. Ciasto ponakłuwać widelcem i posypać równomiernie bułką tartą. Odstawić.
MUS JABŁKOWY: Gotowy mus jabłkowy wymieszać z mąką ziemniaczaną i wylać na spód. Jeśli nie masz gotowego musu, podaną ilość jabłek obierz, pokrój i rozgotuj, dodając niewielką ilość wody. Do musu dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Ciepły mus wylej na spód. Całość piec 15 minut w 170 st. C.
CYTRYNOWE BEZIKI: Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier, później kisiel, sok i mąkę. Dobrze zmiksować. Masę wyłożyć na mus jabłkowy (można rozsmarować, ale można też powyciskać beziki szprycą). Całość piec jeszcze godzinę w 100 st. C. Pod koniec pieczenia można lekko podwyższyć temperaturę, żeby beziki się odrobinę zarumieniły. Studzić w uchylonym piekarniku.

Źródło

piątek, 13 czerwca 2014

Pomarańczowe muffinki





Bardzo puszyste i bardzo wilgotne muffinki pomarańczowe.
Mnie zachwyciły bardzo :)
Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Po 15 minutach z piekarnika unosił się już cytrusowy zapach :) jeszcze ślinka mi leci! Dzieci je uwielbiają!

Składniki:
MUFFINKI:
  • 3/4 szklanki oleju;
  • 3/4 szklanki cukru pudru;
  • skórka i sok wyciśnięty z 1 pomarańczy;
  • 2 jajka;
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 200 ml śmietany kremówki.
LUKIER POMARAŃCZOWY:
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 5 łyżek soku z pomarańczy.
Wykonanie:
MUFFINKI: Jajka roztrzepać widelcem. Dodać do nich olej, skórkę i sok pomarańczowy oraz kremówkę. Całość wymieszać do połączenia się składników. Do osobnej miski przesiać pozostałe suche składniki, wymieszać. Suche składniki wsypać do mokrych, całość wymieszać łyżką niezbyt dokładnie. Ciasto przekładać do foremek na muffinki. Piec 30 minut w 170 st. C. Po tym czasie wyjąć muffinki z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
LUKIER POMARAŃCZOWY: Składniki na lukier wymieszać razem i dekorować nim muffinki.


Przepis bierze udział w akcji:

Jeść czy grać?

piątek, 6 czerwca 2014

Biszkopt z kwaśną śmietaną

JAK TO MOŻLIWE, ŻE ZAPOMNIAŁAM ZROBIĆ PODSUMOWANIE MIESIĄCA???
JUŻ NAPRAWIAM BŁĄD I OZNAJMIAM, ŻE BOHATEREM MAJA BYŁ PRZEPIS NA.....
ZAPRASZAM PO PRZEPIS ;)

______________________________________________________





W zamrażalniku zalegały jeszcze owoce z zeszłego lata. Niedługo będziemy cieszyć się świeżutkimi owocami, dlatego trzeba było wykorzystać te zeszłoroczne. Wiadomo, że te mrożone truskawki nadają się tylko do zmiksowania ;) dlatego postanowiłam zrobić z nich mus. Hmmm... mus i co dalej? Może po prostu biszkopt, w końcu piękno tkwi w prostocie :) a może by tak dodać jeszcze śmietankowej nutki?... Połączenie z bitą śmietaną byłoby zbyt 'oklepane'... To damy kwaśnej śmietany, o! I wyszło takie fajne ciacho :D
Przepis na dużą blachę :)

Składniki:
BISZKOPT:
  • 6 jajek;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia.
MUS OWOCOWY:
  • 200 g truskawek (u mnie truskawki pół na pół z poziomkami-można użyć innych owoców: jagody/maliny);
  • 3 czerwone galaretki.
PONADTO:
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%.
Wykonanie:
BISZKOPT: Białka jaj ubić na sztywno. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, na przemian z cukrem pudrem. Dobrze ubić. Na końcu dodać przesiane mąki z proszkiem i wymieszać łyżką. Masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec 30 minut w 180 st. C. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i wyłożyć go "do góry nogami" na deseczkę. Odkleić papier. Nowym papierem ponownie wyłożyć blaszkę i zsunąć do niej biszkopt z deseczki. Biszkopt cały czas zostaje "do góry nogami". Na gorący biszkopt wylać kwaśną śmietanę, rozsmarować. Odstawić.
MUS OWOCOWY: Owoce zmiksować, wstawić do lodówki. Galaretki rozpuścić w 3 i 1/2 szklanki wrzątku, dobrze wymieszać, odstawić. Gdy galaretki będą chłodniejsze, dodać do nich mus owocowy, wymieszać. Wstawić do lodówki. Gdy mus zacznie tężeć, wylać go na biszkopt. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
OPCJA DRUGA: Na biszkopcie z kwaśną śmietaną można poukładać całe owoce i zalać tężejącą galaretką.

Przepis bierze udział w akcjach:


Milion smaków truskawek Lato w pełni!

wtorek, 3 czerwca 2014

Biała Pavlova





Moja pierwsza Pavlova UDANA! :D Chrupiąca skorupka z zewnątrz i mięciutka pianka w środku :) Słodycz bezy idealnie komponuje się z kwaskowatymi malinami. Śmietana jest bez dodatku cukru, co również wpływa na to, że zjadając kawałek tego ciasta nie jesteśmy zasłodzeni. No i kolor bezy w końcu wyszedł dość jasny, jak na bezę przystało ;) Przepis jest rewelacyjny, pochodzi z niezawodnej strony mojewypieki.com.
Pyszności! Już uwielbiam ten wypiek, spróbuj i Ty! :D

Składniki:
PAVLOVA:
  • 6 białek;
  • 300 g cukru pudru;
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.
PONADTO:
  • 250 ml śmietany kremówki;
  • 2 śmietan-fixy;
  • owoce do dekoracji (truskawki/borówki/maliny/poziomki/jagody).
Wykonanie:
PAVLOVA: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając. Na końcu dodać skrobię i sok z cytryny, zmiksować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze odrysować okrąg (u mnie talerzyk o średnicy 19 cm). Na papier wyłożyć masę, starając się uformować kopułę. Autorka przepisu podaje, aby bezę piec półtorej godziny w 150 st. C. Z własnego doświadczenia wiem, że jeśli upiekłabym bezę w takiej temperaturze w moim piekarniku, to wyszłaby brązowa. Ja piekłam, a właściwie suszyłam bezę dwie i pół godziny w 80 st. C. Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę wyłożyć na paterę.
Kremówkę ubić, dodać śmietan-fixy, zmiksować. Udekorować owocami.