Nie miałam za dużo czasu na pieczenie, więc postanowiłam zrobić coś na szybko. I padło na francuskie rogaliki:) Po godzinie siedziałam już w książkach z kawą i ciepłymi rogalikami:)
Najlepsze były te z orzechami laskowymi. A czekoladowe nadzienie zrobiło się pysznie kruche:)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego;
- nutella;
- orzechy (w całości i pokruszone);
- jajko.
Wykonanie:
Ciasto francuskie kroimy w trójkąciki. Przy jednym z boków kładziemy łyżeczkę nutelli oraz orzecha. Zwijamy jak rogalik i układamy na blasze. Jajko roztrzepujemy i smarujemy rogaliki. Posypujemy pokruszonymi orzechami i pieczemy w 180 st. C. do zarumienienia (ok. 15 minut).
Zrobiłam jeszcze rogaliki w wersji na słono, czyli z parówkami:)
Uwielbiam je:)
Zapraszam do wzięcia udziału w mojej akcji: