poniedziałek, 29 października 2012

Francuskie rogaliki z czekoladą i orzechami




Nie miałam za dużo czasu na pieczenie, więc postanowiłam zrobić coś na szybko. I padło na francuskie rogaliki:) Po godzinie siedziałam już w książkach z kawą i ciepłymi rogalikami:) 
Najlepsze były te z orzechami laskowymi. A czekoladowe nadzienie zrobiło się pysznie kruche:)

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego;
  • nutella;
  • orzechy (w całości i pokruszone);
  • jajko.
Wykonanie:
Ciasto francuskie kroimy w trójkąciki. Przy jednym z boków kładziemy łyżeczkę nutelli oraz orzecha. Zwijamy jak rogalik i układamy na blasze. Jajko roztrzepujemy i smarujemy rogaliki. Posypujemy pokruszonymi orzechami i pieczemy w 180 st. C. do zarumienienia (ok. 15 minut).


Zrobiłam jeszcze rogaliki w wersji na słono, czyli z parówkami:)
Uwielbiam je:)


Zapraszam do wzięcia udziału w mojej akcji:


Przepis bierze udział w akcjach:


piątek, 26 października 2012

Racuszki z kaszy manny




Mięciutkie jak chmurka racuszki na deser lub słodki obiad:)
Jeśli jeszcze nie próbowaliście takich, to polecam!:)

Składniki:
·                     2,5 szklanki mleka;
·                     3 łyżki margaryny;
·                     1 szklanka kaszy manny;
·                     3 jajka;
·                     5 łyżek mąki;
·                     szczypta soli;
·                     2 łyżki cukru.
Wykonanie:
Mleko zagotować z margaryną i cukrem. Dodać kaszę, ciągle mieszając gotować jeszcze chwilę. Odstawić do wystygnięcia. Jajka ubić, dodać sól i mąkę. Do tego dodać kaszę i mieszać. Ciasto wyjdzie dość gęste, dlatego ręce namoczyć w wodzie, formować placuszki i kłaść na rozgrzany olej. Podawać z cukrem pudrem lub konfiturą.


Przepis bierze udział w akcji:

poniedziałek, 22 października 2012

Muffinki gruszkowe




Pyszne muffinki, chrupiące z wierzchu dzięki temu, że przed upieczeniem posypałam je kolorową posypką. Mięciutkie i słodziutkie w środku. Nie brzmi pysznie?:)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki;
  • 2/3 szklanki cukru;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 szklanka mleka;
  • 2/3 szklanki oleju;
  • 1 jajko;
  • 2 średnie gruszki (mogą być z kompotu).
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać olej, jajko i mleko. W drugiej przesianą mąkę z proszkiem oraz cukier. Połączyć dwie masy i dodać pokrojone w kosteczkę gruszki. Nakładać do foremek. Można posypać posypką lub zwykłym cukrem. Piec przez 20 minut w temperaturze 170 st. C.

środa, 17 października 2012

Sernik dyniowy

NOWOŚĆ NA MOIM BLOGU:) A MIANOWICIE CHODZI O RAMKĘ 'LUBIĘ TO' PO PRAWEJ STRONIE BLOGA. JEŚLI CHOCIAŻ TROCHĘ PODOBA SIĘ WAM MÓJ BLOG, TO ZAPRASZAM DO LAJKOWANIA. BĘDZIECIE NA BIEŻĄCO Z NOWYMI PRZEPISAMI!:)




Pyszny i bardzo puszysty serniczek z polewą z białej czekolady, która idealnie pasuje do dyni:) 
Smak dyni nie jest mocno wyczuwalny.
Ciasto przed upieczeniem jest baaardzo rzadkie, ale bez obaw, na pewno się Wam upiecze;)

Składniki:

SPÓD:
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych;
  • 90 g masła;
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.
MASA SEROWA:
  • 500 g twarogu;
  • 1 szklanka puree z dyni;
  • 5 jajek;
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 budyń waniliowy w proszku.
Wykonanie:
Dynię obrać i pokroić w małą kostkę. Przełożyć do garnka, dodać 3 łyżki wody i gotować przez ok. 30 minut. Zmiksować blenderem i odstawić do wystygnięcia. Płatki rozdrobnić, dodać cynamon i roztopione masło. Wymieszać i wyłożyć masę na dno tortownicy. Uprzednio tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ser zemleć dwukrotnie i zmiksować z jajkami i cukrem. Następnie dodać puree, jogurt i budyń. Jeszcze chwilę miksować i wylać do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 70 minut w temperaturze 170 st. C. Sernik najlepiej jeść na drugi dzień, bez potrzeby wstawiania go do lodówki.


Przepis bierze udział w akcji:
Dyniowe przysmaki

poniedziałek, 15 października 2012

Muffinki z dynią i czekoladą



Ja osobiście nie przepadam za dynią. Gdy babeczki były ciepłe, to smak dyni był bardzo mocny. Ale na drugi dzień nie mogłam się od nich oderwać:) smak dyni był lekko wyczuwalny i były naprawdę dobre:)

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki;
  • szczypta soli;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 2 jajka;
  • 1/2 szklanki startej surowej dyni;
  • 1/2 szklanki oleju;
  • gorzka czekolada;
  • 1/2 szklanki mleka.
Wykonanie:
Do jednej miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem. Dodajemy sól, cynamon, cukier i pokrojoną w kostkę czekoladę. W drugiej misce mieszamy mleko, olej, jajka i dynię. Łączymy dwie masy i przekładamy do foremek. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 st. C.


Przepis bierze udział w akcji:
Dyniowe przysmaki

środa, 10 października 2012

Ciasto a'la ciasteczka baletki z makiem

PĘKŁ JUŻ PIERWSZY TYSIĄC WYŚWIETLEŃ STRON:) DZIĘKUJĘ!:)
PODSUMOWUJĄC MIESIĄC WRZESIEŃ, TO NAJWIĘKSZYM ZAINTERESOWANIEM CIESZYŁ SIĘ PRZEPIS NA CIASTO Z MIKROFALÓWKI W 5 MINUT.




Kojarzycie ciasteczka baletki? Dwa biszkopciki przełożone dżemem i posypane makiem:) Jeśli tak jak ja uwielbicie te ciasteczka, to to ciasto na pewno Wam zasmakuje:)

Składniki:

CIASTO:
  • 5 jajek;
  • 15 dag cukru pudru;
  • 12 dag mąki pszennej;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 20 dag suchego maku.
PONCZ:
  • pół szklanki wody;
  • sok z połówki cytryny.
PONADTO:
  • dżem (u mnie konfitura z czarnej porzeczki).
Wykonanie:
CIASTO: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać cukier puder, żółtka, mąki wymieszane z proszkiem i mak. Wylać do foremki keksowej i piec w 180 st. C. przez 50 minut.
PONCZ: Wymieszać wodę z sokiem.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta przekroić je kilkakrotnie. Każdy blat nasączyć ponczem i przełożyć dżemem. Na końcu posypać cukrem pudrem.

Inspiracja:
źródło zdjęcia:www.przetwory.com


Przepis bierze udział w akcji:

poniedziałek, 8 października 2012

Clafoutis z truskawkami



Clafoutis to pyszne francuskie ciasto. Robiłam je pierwszy raz:) ciasto przygotowuje się tak jak na naleśniki i jest bardzo rzadkie. W pierwszym momencie pomyślałam, że zrobiłam coś źle, albo przepis nie jest dobry. Ale wylałam to rzadkie ciasto do naczynia, ułożyłam truskawki i upiekłam. Po dwudziestu minutach pieczenia ciasto bardzo mocno wyrosło, a po wyjęciu z piekarnika znów opadło. Jakie było moje zdziwienie, gdy spróbowałam ciasta:) smakowało jak ciasto budyniowe:) pyszne! Polecam:)

Składniki:
  • 1 szklanka truskawek z kompotu;
  • 100 g mąki;
  • szczypta soli;
  • 3 jajka;
  • 1 żółtko;
  • 6 łyżek cukru;
  • starta skórka z cytryny;
  • 150 ml mleka;
  • 150 ml kremówki;
  • 75 g masła.
Wykonanie:
Truskawki wyjąć z kompotu. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i posypać cukrem. Mąkę i sól wsypać do miski. Dodać jajka, żółtko, cukier i skórkę z cytryny. Ubić mikserem. Dodać mleko i śmietanę. Roztopić masło, przestudzić i dodać do ciasta (masło dość szybko stygnie). Ciasto wlać do naczynia, na to rozłożyć truskawki i piec 35-40 minut w temperaturze 160 st. C.

Inspiracja:
źródło zdjęcia: www.przetwory.com

Przepis bierze udział w akcji:




I mój nowy nabytek:) cieszy bardziej niż nowy ciuch;) w tej książce jest mnóstwo, naprawdę mnóstwo przepisów na przeróżne muffinki:


piątek, 5 października 2012

Jabłka w cieście





Tyle jabłek w koło:) czemu by nie zrobić tego łatwego i szybkiego ciasta?

Składniki:

CIASTO:
  • 4 jajka;
  • 4 łyżki cukru;
  • 4 łyżki mąki;
  • 4 łyżki oleju;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • szczypta soli.
JABŁKA:
  • 5 jabłek;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • 2 łyżki cukru;
  • 1/2 opakowania cukru cynamonowego lub 1 łyżeczka cynamonu.
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, po czym dodać do masy jajecznej i wymieszać. Na końcu dodać olej. Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć środki, ułożyć na tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną (płaską stroną do dołu). Jabłka skropić cytryną, posypać cukrem i cynamonem. Wylać resztę ciasta. Piec w temperaturze 170 st. C przez 45 minut.


I nasza młoda jabłonka, która pierwszy raz owocowała:) :

Przepis bierze udział w akcji:

poniedziałek, 1 października 2012

Mleczny koktajl malinowo-bananowy



Pyszny i kremowy dzięki bananowi;) 
Koktajl jest bardzo sycący, a z podanych niżej składników przygotujesz koktajl dla 3-4 osób.

Składniki:
  • szklanka malin;
  • 2 banany;
  • 2 szklanki mleka;
  • 2 czubate łyżki cukru.
Wykonanie:
Wrzucamy wszystkie składniki do robota i miksujemy przez 30 sekund. Jeśli nie posiadacie robota do koktajlów to składniki wsypujemy do miski i miksujemy blenderem. Do smaku możecie dodać gałkę ulubionych lodów, chociaż na jesienne wieczory pewnie lepszy będzie bez lodów:) 
Smacznego:)