Dzisiaj mam dla Was bardzo proste ciasto. A znaleźć w nim można suszone owoce oraz smaczne, karmelizowane płatki migdałowe:) Naprawdę polecam zanotować sobie ten przepis. Chociaż ciasto wygląda niepozornie, to wystarczy jeden kawałek by zaspokoić ochotę na coś słodkiego:)
Składniki:
CIASTO:
- 200 g mąki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 80 g cukru;
- skórka starta z 1 cytryny;
- 2 jajka;
- 150 g kwaśnej śmietany;
- 3 łyżki mleka;
- 100 g suszonych owoców.
NA WIERZCH:
- 90 g masła;
- 90 g cukru;
- 100 g płatków migdałowych.
Wykonanie:
CIASTO: Mąkę przesiać razem z proszkiem. Dodawać wszystkie składniki (oprócz owoców) i wyrobić łyżką lub ręką. Na końcu dodać owoce, wymieszać. Ja użyłam suszonych moreli. Są duże, więc pokroiłam je wcześniej na mniejsze kawałki. Masę wylać na małą blaszkę.
NA WIERZCH: W rondelku roztopić masło, dodać cukier. Mieszać aż cukier się rozpuści. Wsypać migdały. Cały czas podgrzewać na małym ogniu do momentu, gdy migdały się skarmelizują. Trwa to ok. 4 minuty. Taką masę wyłożyć na ciasto. Całość piec 20 minut w 180 st. C.